Janne og Meindert van der Velde har bidratt med tekst og bilder om MK Hai - som i dag bærer navnet MK Kapp Linne:
Finn.no
Skøyta MK Kapp Linne fant vi på Finn.no sommeren 2003 og vi forelsket oss i hennes fine linjer begge to. På denne tiden lå hun i Bergen, og ikke lenge etter at eieren var kontaktet, satt vi på hurtigbåten fra Stavanger til Bergen. Kapp Linne ble kjøpt samme dag og etter noen uker var hun trygt plassert i Hillevåg båthavn i Stavanger. Vi var blitt stolte eiere av en 40 fots kutter, bygget i Bessaker i 1910. Den gangen var den kalt MK Hai.
Viste lite
I ettertid har vi blitt smertefullt klar over hvor lite vi viste om trebåter... Første jobben vi gjorde var å pusse dekket, et arbeid vi gikk på med lyst og iver. Trist nok ble det akkurat som å åpne Pandoras eske, til mer vi pusset og flikket, til mer arbeid fant vi. Så kort og godt, etter tre års arbeid bestemte vi oss for å få gjort dette skikkelig. Etter mye leting kom vi i kontakt med en båtbygger i Ryfylke. Han sa seg villig til å gjøre jobben, men ville ikke garantere noe med hensyn til tid og kost, noe vi skjønner godt i ettertid. Vår forutsetning var at dette skulle gjøres skikkelig, og hadde forhåpninger om at vi ville få Kapp Linne tilbake etter et år. Så lite vi viste...
"Lite" gjort
Etter et halvt år var vi litt forbauset over hvor "lite" som var gjort, men det tar tid å tørke treverk skikkelig. Båtbyggeren startet så med å fjerne dekk, tanker og styrhus. Kapp Linne lignet et stort trebadekar med en maskin i. Og vi ble mer og mer klar over at dette ville ta lengre tid enn hva vi trodde i utgangspunktet.
Arbeidet med renoveringen begynte og vi ble forundret over spantkonstruksjonen. Istedenfor å ha helvokste spanter fra kjøl til dekk var spantene bygget opp av løse deler. På baksiden av disse så vi klart at skøyta var klink bygget originalt da innhogg i spantene enda var tydelige.
Historien
Ettersom arbeidet med renovering pågikk fikk vi mer og mer interesse for å kartlegge historien til skøyta. Via internett lastet vi ned merke registeret fra 1920 til 1980. Da skøytas dimensjoner var kjent og byggeplass kjent, Bessaker, konsentrerte vi oss om Sør-Trøndelag. Etter tre måneder kom vi til den konklusjon at vår Kapp Linne måtte være "Hai" med registreringsnummer ST-119-R.
I 1934-registeret kom det frem at hun ble ombygget i 1930. I 1944-registeret ble det igjen påpekt at hun var ombygget i 1930 og 1939, men begge oppga byggeår som 1910. Vi tror at MK Hai ble omregistert fra ST-37-O (Sandviksberget) til ST-119-R (Bessaker) da ST-37-O ble bygget i 1910 og bar samme navn. Rundt 1930-1934 forsvant ST-37-O fra registeret og ST-119-R dukket opp. Vi tror hun ble bygget om fra klink til gravell og forlenget på denne tiden. I 1960-registeret er ST-119-R registrert som bygd i 1930 og uheldigvis er dette det som har fulgt papirene vi i dag har på Kapp Linne. I 1970 forsvant hun fra registeret. Vi tror årsaken er at hun sluttet som fiskebåt og ble omregistert til fritidsbåt. Vi fant henne senere under nummeret U3099 i skipsregisteret. I dag er hun registrert i fritidsbåtregisteret under RBD643, men over de siste år
har kallesignal vært det samme: LM-2451.
Kapp Linne er Hai
Etter annonse i Adressa, har vi fått en kopi av et bilde av båten som bekrefter at Kapp Linne er Hai. Kopien av fotoet vi fikk viser registreringsnummer på skroget i den tid. Vi bestemte oss for å sjekke Kapp Linne. Etter en del skraping på skipssiden for å fjerne maling så fant vi samme nummer ST-119-R inngravert på siden. Vi har også fått en kopi av hennes innsats under MS Uranus-forliset i 1948, en artikkel som vi tror er trykket i Fosna-Folket tidligere.
Etterlyser bistand
Tre år har gått og renoveringen begynner å se "lyset i tunnelen". Vi tilbringer helger og ledig tid hos båtbyggeren og hjelper til hvor vi kan. Skroget er snart ferdig og vi håper at hun er tilbake i vannet i løpet av september i år. Men for å få styrhus og rigging tilnærmet likt originalen så trenger vi hjelp fra Fosna-Folkets lesere. Vi hadde satt så pris på all informasjon som folk har om Hai/Kapp Linne. Og skulle noen ha noen gode bilder som viser henne i original stand så er vi langt på vei.
Hun vil bli 100 år neste år og vi planlegger å ta henne en tur tilbake til
hennes byggested, forhåpentligvis vil hun se ut som hun gjorde ny og være klar for de neste 100 år.
Dersom noen har informasjon, ta kontakt med Janne eller Meindert:janne.velde@teekay.com, anne.velde@teekay.com (mobil 95192172) eller meiv@statoilhydro.com (mobil 95097103)
Bidrag til "Gammeldagen" sender du på mail til: terje.dybvik@fosna-folket.no Post: Fosna-Folket, 7129 Brekstad