Torsdag kveld og natt til fredag denne uka starter nattflygingsprogrammet for de norske jagerflypilotene for sesongen. Eksakt når takeoff og landing vil foregå er ikke spikret. Det er også et forbehold om at værgudene spiller på lag.

Planen er at det vil bli både takeoff og landing før og etter midnatt, opplyser presse- og informasjonsrådgiver ved Ørland hovedflystasjon, Sigurd Tonning-Olsen, til Fosna-Folket.

– Må trene mye

20 prosent av timene pilotene er i lufta må være flyging om natta. Dette for å innfri både nasjonale og NATO-krav.

Les også: F-16-piloten fikk en real kalddusj etter 3000 timer i jagerflyet

– Kravene medfører at vi må trene mye, og også en god del om natta. Mørket setter større krav til pilotene, og med store deler av året i mørketid, er det essensielt at vi kan operere systemene våre også når det er mørkt. Vi må rett og slett kunne fly uansett forhold, fordi vi aldri vet når oppdragene vi får må løses, forteller sjef for 338-skvadronen ved Ørland hovedflystasjon, oberstløytnant Bjørge Kleppe, i en uttalelse.

Starter tidligere enn vanlig

Årsaken til at det denne uka vil pågå kvelds- og nattflyging, er forberedelser til en større NATO-øvelse i Europa de norske jagerflyene snart skal delta på.

– Vi forbereder oss til Trident Juncture, som er en større øvelse som skjer senere i vinter. For å få mest mulig og best mulig trening på denne øvelsen, er vi helt nødt til å fly en del om natta. Derfor starter vi noe tidligere enn vanlig med denne type trening, sier oberstløytnanten.

Ifølge den foreløpige planen vil det også foregå nattflyging i ukene 47, 48 og 49, opplyser Forsvaret.

Sett denne? Nå blir jagerflyene musikkinstrumenter