Nødlandingen fant sted på Røros, og bildet er det Kjell Haltbrekken på Ørlandet som har lånt ut.

Skader

Haltbrekken var selv bare guttungen da piloten i den tyske okkupasjonsmakten fikk problemer.

- Da jeg fikk høre om dette flyet og landingen så var dette selvsagt noe jeg måtte se med egne øyne. Flygeren hadde mellom busker, kratt og bebyggelse klart å få ned flyet på bakken. Han berget selv godt, men flymaskinen fikk en del skader. På bildet kan man se at noen har lagt dekke over den ødelagte cockpiten, beretter Kjell Haltbrekken, som selv fikk flymaskiner som sitt daglige virke senere i livet.

Han lurer nå på om noen kan kjenne til flere detaljer om dette flyet som landet utenfor oppsatt program i begynnelsen av krigen. Dessverre er det ingen registreringsmerker på flyet, men andre kan kanskje sitte med opplysinger som kan være av interesse.

Viktigste jagerfly

Messerschmidt Bf 109 var av de flyene som ble stasjonert på Ørlandet da tyskerne startet oppbyggingen av flyplass der. Ikke så merkelig. Messerschmidt Bf 109 var nemlig det tyske Luftwaffes viktigste jagerfly de første krigsårene og ble produsert i hele 33.000 eksemplarer.

Bf 109 ble utviklet av Willy Messerschmitt tidlig på 1930-tallet, ifølge Wikipedia. Første prototype ble klar i mai 1935, men på grunn av problemer med levering av motorer fløy den ikke før i september. Denne ble drevet av en britisk Rolls-Royce Kestrel motor.

Har du selv bidrag til denne spalten?Send det på på mail til: terje.dybvik@fosna-folket.noPer post: Fosna-Folket, 7129 Brekstad