Og det uavhengig av om det blir en, to, tre eller flere kommunestyrer på Fosen som sier ja til én Fosen kommune onsdag og torsdag denne uka.

- Gjør som i 1964 å slå det sammen. Jeg føler meg som en hamster i et hamsterhjul. Først sa vi i Åfjord at vi ønsket én Fosen-kommune. Så var Leksvik og Rissa allerede i gang med Indre Fosen, slik at den falt. Da endte vi med Roan. Så kom Bjugn på banen. Vi snudde ikke ryggen til Roan da, men vi ville også ha med Bjugn. Så ble ikke det noe av. Åfjord har opptrådt ryddig hele veien, mener Solberg.

Les mer: Åfjord sa ja til ett Fosen.

Fisk og landbruk

Her sier kommunestyret ja til én Fosen-kommune. Senterpartiets representanter rekker hendene i været for å stemme nei. Foto: Alexander Killingberg

Hans far Konrad Solberg var den siste ordføreren i gamle Stoksund kommune før sammenslåingen med Åfjord i 1964. Solberg påpeker at det ikke har gått rett vest med Stoksund på grunn av fusjonen på 60-tallet.

- Men det er klart at Stoksund og Åfjord var svært ulike da de ble slått sammen i 1964. Stoksund var en fiskerikommune, mens Åfjord var en landbrukskommune i innlandet. Vi i Stoksund følte vel at vi ikke ble så mye hørt de første årene. Så gikk folketallet noe ned i de fleste kystbygder i den tiden. Men de siste årene har vi fått bru over til både Stokkøya og Linesøya. Vi har fått en ny 1.- til 10. skole og ny barnehage. Så har innbyggertallet stabilisert seg, sier Ap-politikeren og påpeker at Stoksund som lokalsamfunn ikke har blitt utradert på grunn av sammenslåingen i 1964.

- Nest størst

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (t.v.) fikk til og med skryt fra Høyre-siden som mente Stjern hadde vært den tydeligste ordføreren på Fosen under kommunereformen. Foto: Alexander Killingberg

Solberg driver selv butikken på Stokkøya. Før var samvirkelaget helt selvstendig, men nå driver Ap-politikeren i et større konsern. Det har Solberg gode erfaringer med, og mener det er overførbart til spørsmålet om kommunestruktur.

- I små kommuner sliter man med å få søkere med riktig kompetanse til stillingene. Årsaken er gjerne at det ikke er noe fagmiljø rundt dem, sier han.

Solberg mener større fagmiljø vil være en stor styrke i én Fosen-kommune.

- Fosen vil bli Trøndelags nest største kommune. Med én felles stemme vil vi være en sterk kraft mot både stat og fylke. Tre senter i den nye kommunen samt bygdeutvalg vil være med på å ivareta lokaldemokratiet.

- Alle har kvaliteter

Walter Solberg på talerstolen i kommunestyremøtet onsdag kveld. Foto: Alexander Killingberg

Solberg tror spørsmålet om én Fosen-kommune vil dukke opp igjen og igjen dersom det blir nei nå.

- Dette blir ikke noe annerledes. Det vi gjør nå er bare å utsette det i fem år. Nå hadde vi muligheten.

- Indre Fosen skal behandle saken i morgen. Har du en oppfordring til dem?

- Ja. Arbeidet som de har lagt ned med Indre Fosen kommune er ikke bortkastet. Det de har gjort er en svært viktig erfaring å ta med inn i en større Fosen kommune. Fosen har så mange ressurser som én kommune. Fiskefôrfabrikken på Valsneset i Bjugn, flystasjonen i Ørland, den blå åker på Nord-Fosen, verftet i Rissa og industrien i Leksvik. Alle har kvaliteter. Se på næringslivet. Det virker som de har kommet lenger frem i tid enn oss. Vi politikerne må ikke bli bremseklossene her, sier Solberg.

Både Ivar Refsnes (H) og Gunnar Singsaas (Frp) ga fra talerstolen uttrykk for at de håper Stortinget vedtar én Fosen-kommune den 8. juni uansett hva kommunestyrene på Fosen sier. Solberg er enig.

- Husk at det var én Fosen-kommune vi startet med å diskutere i 2014 også.

Solberg påpeker også at det tross alt er fem år til 2022, tidpunktet da NIVI analyse mener Fosen bør bli én kommune.