Hun er lokalpolitiker for Arbeiderpartiet i Ørland, og har nå tatt initiativ til en markering i Meieriparken på Brekstad førstkommende tirsdag.

– Det startet egentlig med at «Soldiers of Odin» dukket opp. Så kom motgruppa «Soldiers of Are og Odin», og da slo tanken meg at det er humor som må til for å samle folket, sier Gunnhild Tettli.

– Jeg synes det har vært stille i debatten, og det er få som har turt å si noe imot og si fra. Også er det dette med å få debatten ut av Facebook og til lokalsamfunnene. Markeringen er spesielt med tanke på medieoppslaget med Harald Andresen der han sier at «Soldiers of Odin» kan bli aktuelt på Fosen. Dette er jeg sterk uenig i, og jeg mener sånne uttalelser kun skaper frykt og frustrasjon. Jeg tenkte at nå må vi ha denne markeringen for å vise at dette ikke er noe fosningene generelt står for.

I faktaboksen vedlagt i saken kan du lese hva «Soldiers of Odin» er.

– Hvorfor ha en markering mot noe som ikke eksisterer på Fosen?

– Dette er egentlig ikke en markering mot dem («Soldiers of odin», journ. anm.), heller en markering for å vise samhold og respekt for hverandre.

– Vi skal ha det koselig

– Du sier at du er sterkt uenig med «Soldiers of Odin» og Harald Andresens uttalelser, og mener slike uttalelser kun skaper frykt og frustrasjon. Ved faktisk å anerkjenne hans uttalelser gjennom å ha en slik markering, blir ikke denne markeringen litt selvmotsigende og kanskje bidrar enda mer til denne frykten og frustrasjonen du beskriver?

– Nei, jeg tror egentlig ikke det. Det dummeste vi gjør er å sitte stille og ikke si noen ting. Men at vi heller sier i mot og viser at her er vi mange folk som ikke er enig. Vi har til dels hatt problemer med rasisme på Fosen før, og det vekket store diskusjoner da det ble snakk om at asylmottak skulle opprettes på Ørlandet. Det er viktig at noen sier fra, mener politikeren.

– Mange har sagt at dem kommer, og vi skal ha det koselig, sier Tettli, som påpeker at dette vil bli en markering, og ikke en demonstrasjon.

Synes ikke noe om markeringen

Harald Andresen fra Stadsbygd i Rissa har vist støtte til «Soldiers of Odin».

– Hva synes du om denne markeringen?

– Jeg synes ikke noe om det, men de har full rett til å gjøre det. Dersom det hadde vært et arrangement for et tryggere samfunn, så skulle jeg ha støttet det fullt ut.

– Hadde du blitt med selv da?

– Ja.

– Ikke behov i dag

Selv om Andresen støtter opp om «Soldiers of Odin», og har uttalt at han mener det kan bli nødvendig med en slik gruppering på Fosen, er han klar på at dette ikke er en nødvendighet per dags dato.

– Er du helt låst på at det bør være «Soldiers of Odin» som skal patruljere gatene dersom det du beskriver som en eventuell «nødvendighet» oppstår?

– Absolutt ikke. Det kan være hvem som helst, bare det er noen som er respektable. Vi må se an tiden og hvordan det utvikler seg. Sånn som det er i dag, er det ikke noe behov. Det er ikke et direkte behov i dag, men vi må jo være litt på forskudd slik at vi vet hvordan vi skal opptre dersom det blir tøffere miljø.

– Foretrekker politi

Andresen ser ikke et behov for ekstra patruljering i gatene på Fosen akkurat nå, men han mener at man burde tenke «i de baner» allerede nå.

– Ja, man bør det, og samtidig rette søkelyset på politiberedskapen. Det beste er synlig nok politi. Dersom dette kan bidra til det, har vi oppnådd det vi ønsker. Det er politi jeg foretrekker.

– Ser du noen ulemper med «Soldiers of Odin»?

– Ja, jeg gjør jo det samtidig, for det blir oppfattet som fremmedfiendtlig. Det er ikke sånn jeg ser det. Jeg mener at vi godt kan ha med innvandrere i «Odin» også, for innvandrere kan jo bli angrepet de og. Jeg mener at mørkhudete også kan være med og patruljere med «Odin», avslutter Harald Andresen, som er medlem i partiet Demokratene.

– Fortjener ikke medias oppmerksomhet

Lensmann Rune Halvorsen i Fosen lensmannsdistrikt, sa i et intervju i forbindelse med Andresens uttalelser, at slike grupperinger ikke trengs i Norge.

– Jeg tenker at de ikke fortjener å få den oppmerksomheten media gir dem. Det fører bare til polarisering. Politiet er ansatt for å overholde lov og orden.

– Hva med kritikken om at det er for lite synlig politi?

– Nå vet ikke jeg hvor stor oversikt folk har over patruljeringen politiet gjør, men vi har et mål fram mot 2020 at det skal være to (polititjenestemenn, journ. anm.) per 1000. Det jobbes det mot, og politiet får tildelt nye stillinger, svarte lensmannen.

Bakgrunn for saken:

Harald Andresen. Foto: Sigrun H. Overland