Stor og liten, gammel som ung, tok beina fatt til det som etter planene blir Europas største landbaserte vindkraftanlegg lørdag.

Bekymret for framtida

Over 200 demonstranter, derav to busslast fra henholdsvis Trondheim og Snåsa, møtte opp for å markere motstand mot vindkraftutbygging ved Storheia i Åfjord, og det er tydelig at saken engasjerer også langt utenfor Fosens grenser.

Representant for Arbeiderpartiets sametingsgruppe, John Kappfjell, hadde kjørt over 22 mil for å delta. Kappfjell er bekymret for reindriftas framtid i området.

- Sametinget har lagt inn innsigelse på hele prosjektet. Dette er et viktig beiteområde. Hvor mener de at reinen skal gjøre av seg?, spør Kappfjell.

Uopprettelige skader

Kappfjells bekymring deles også av Sissel Jáma, som har vokst opp i en reindriftsfamilie, men som nå frykter for livsgrunnlaget sitt.

- Omtrent en tredjedel av vinterbeitet vil gå tapt på Storheia. De kommer til å rasere fjellene, og skadene vil være uopprettelige, sa hun i sin sterke tale til de frammøtte.

Før ferden gikk til Storheia og den framtidige vindparken fikk demonstrantene overvære en rekke appeller, samt et historisk riss over sør-samisk tradisjon.

Stor kampvilje

Blant talerne var representanter fra Miljøpartiet De Grønne Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag SV, Sametinget og Naturvernforbundet, og sammen levnet de liten tvil om at kampviljen fortsatt er stor – det til tross for at anleggsarbeidet i forbindelse med utbygginga allerede er påbegynt.

En av initiativtakerne til protesten, Kjell Derås fra Naturvernforbundet, håper at den store oppslutningen kan få Fosenvind til å snu.

- Det er langt over forventet. At så mange møter opp tyder på at engasjementet er stort. Vi har fortsatt et håp om at de vil snu, og dersom opinionen er sterk nok kan det skje, sier Derås.

Motstandere av vindkraftutbyggingen inntok lørdag Storheia. Foto: Ina Marie Haugen