Det er sommer og mange bobiler langs veiene – også på Fosen. Politiker Per Odd Solberg (Bygdelista) er bekymret for hva bobilturistene legger igjen i naturen etter et besøk i Bjugn.

– For mange år siden fikk jeg høre at det noen hadde tømt tanken sin Teksdalen. Jeg har ikke hørt om lignende tilfeller nå nylig, men hvem vet. De har jo ingen steder å tømme det i Bjugn, sier Solberg og hevder han gjentatte ganger har tatt opp behovet for å etablere en tømmestasjon i kommunen.

Bør være i sentrum

– Men til liten respons, og foreløpig har ingenting skjedd. Det skal være satt av penger til formålet, men så vidt meg bekjent er det ikke kommet noe tømmestasjon, sier han.

Solberg mener tømmestasjonen bør plasseres ved bensinstasjonen i Botngård, da det er et naturlig stoppested for mange turister.

– Det er ikke store mengder bobiler i Bjugn, men det er jo noen. Og det blir langt mellom tømmestedene, sier Solberg.

Det har aldri vært mer populært å eie bobil i Norge enn det er akkurat nå, og salget av nye bobiler øker for femte år på rad. Illustrasjonsfoto Foto: NTB Scanpix

Må tilrettelegge

Han er bekymret for de miljømessige konsekvensene dersom bobilturistene ikke finner egnede tømmestasjoner på gjennomreise i Bjugn.

– Vi kan ikke ha skit liggende rundt omkring i kommunen. Det er i utgangspunktet den enkelte bobileiers ansvar å finne en egnet tømmeplass, men kommunen har også et ansvar for å tilrettelegge for tømming. Da må vi ta tak i det så vi unngår frislipp av skit, slår han fast.

Fire på Fosen

Ifølge bobilplassen.no er det fire registrerte tømmestasjoner på Fosen: Ved Osen Fjordcamping i Osen, YX Rissa i Indre Fosen, Austråt Camping og motell i Ørland og Hydrosenteret i Åfjord.

Anlegg- og driftsavdelingen i Bjugn kommune bekrefter at det ikke finnes egnede tømmestasjoner i kommunen per i dag.

Rådmann Ådne Røkkum sier at det er kommet signaler fra politisk hold om at man ønsker å etablere en tømmestasjon i Bjugn, men at dette arbeidet foreløpig ikke er ferdigstilt.

Skal se på saken

– Vi har jobbet med dette en stund, og ikke kommet til noe konklusjon. Vi skal se nærmere på det, og forhåpentligvis finner vi en egnet plass, sier Røkkum.

Han er ikke kjent med at tømming av septiktanker ute i naturen er et stort problem i Bjugn.

– Vi har ikke fått rapporter på at folk har tømt der de ikke skal tømme. Men det blir ikke færre bobiler på veiene, så det hadde vært greit å få på plass en egnet stasjon.