– Det hele begynte som en spøk, forteller Jens Kristjàn Kristjànsson om kreasjonen han har lagd i hagen sin ved Opphaug i Ørland.

Da samboeren dro ut av huset i mars i år mens Jens Kristjàn kappet ned trær ute i hagen fikk han innfallet.

Tok et kvarter

– Jeg så hva greina på treet lignet på fra før, og da tok det meg bare et kvarter å finpusse litt, forteller Jens Kristjàn, som til daglig jobber som snekker.

– Samboeren min oppdaget trepenisen ganske fort. Jeg tenkte først at jeg skulle ta den ned etter hun kom hjem, men før jeg rakk det hadde det allerede kommet i avisa. Da tenkte jeg at den like gjerne kunne få stå, sier han lattermildt.

Det tok ikke lang tid etter avisomtalen i mars før trafikken gjennom nabolaget i Dalabakken økte betraktelig.

Kunstverket har fått mye oppmerksomhet. Foto: Ina Marie Haugen

Turistattraksjon

– Særlig i starten var det biler som stod utenfor og folk knipset bilder til alle døgnets tider. Det var til og med en minibuss fra Ørland kommune som stoppet utenfor her, sier Jens Kristjàn.

Interessen har dabbet litt av siden mars, men fortsatt holder trepenisen stand som et yndet fotoobjekt på Opphaug.

– Trafikken på veien går mye saktere enn før, og det gjorde også at vi ville beholde kunsten. «Kjør sakte»- og «barn leker»-skilt kom til kort i forhold til kunsten der, ja.

Redd for reaksjoner

Jens Kristjàn fryktet først at det ville komme negative reaksjoner på den noe spesielle hagepynten ved gården. Den gang ei.

– Jeg var redd for at det skulle bli ramaskrik. Men det virker som folk synes det bare er artig. Jeg er imponert over ørlendingene, altså.

– Men de har nok et svare strev med å forklare kunsten til ungene sine når de går forbi, humrer han og understreker at det er helt i orden at folk tar bilder.

Kunstneren forteller at treet som penisen rager fra, kan ligne på en kvinneskikkelse som står på hendene fra den rette synsvinkelen. Foto: Ina Marie Haugen

Pushwagner og Bleken

– Er dette kunst?

– Ja, det vil jeg påstå. Jeg har blitt veldig kunstinteressert med årene, og samler en del. Blant annet har jeg verker av Pushwagner, Bleken og Gullvåg, svarer han.

Han forteller at treet som penisen rager fra, kan ligne på en kvinneskikkelse som står på hendene fra den rette synsvinkelen. Det har gitt inspirasjon til flere spenstige kreasjoner i hagen.

– Det kan nesten kalles fallosparken etter hvert. Eller miniversjonen av Vigelandsparken, ler han.

Kan bli flere

Han har planer om å utvide kunstutstillinga etter hvert. Det gjelder bare å få tiden til å strekke til.

– Det kan nok bli flere kunstverk etter hvert, ja.

– Hva synes samboeren din om kunstverkene og all oppmerksomheten det får?

– Hun synes bare det er artig, sier han.