Han tør ikke sende sauene ut på beite

– Jeg har så lite dyr at det vil være etisk uforsvarlig å sende opp de få lam jeg har, sier Tor Anders Aune.

Tor Anders Aune (bildet) mener det ikke går å leve av sauehold om man ikke får bukt med tapsproblemene.  Foto: Magnus Okstad

Nyheter

Sauebonde Tor Anders Aune fra Husbysjøen i Rissa kommune har vært med i Rødsjø beitelag helt siden oppstart. Han har drevet med sau i området i nesten 40 år.

– De første 20 årene hadde jeg nesten ikke tap. De andre besetningene mistet mange dyr selv om sauene beitet side om side, forteller Tor Anders Aune.

Ikke i tvil om at rovdyr herjer

For elleve år siden prøvde bonden å ha dem på hjemmebeite og hadde sauene ved gården i ti år. Han har hele tiden påstått at de andres lam var for små da de ble sluppet ut. For første gang siden han hadde sauene på hjemmebeite slapp han sauene ut for første gang i fjor sommer.

– Mine lam hadde en veldig høy snittvekt på 18 kilo. Jeg slapp ut 27 lam og 17 forsvant. Jeg er ikke i tvil om at det var rovdyr som herjet. Det som er så underlig er at vi ikke finner rester etter verken ull eller bein, sier Aune.

– Når du sier rovdyr, hva tenker du på da?

– Jeg vil jo tro at det er ørn. Vi fant ett av mine lam i fjor og der ble det påvist at det var kongeørn som hadde vært der da døden inntrådte. Jeg synes likevel det er vanskelig å skjønne at en ørn klarer å ta så store lam og frakte dem med seg.

Hobbybonde

Han søkte ikke om erstatning for dyrene han mistet.

– Jeg er bare en hobbybonde. Bøndene som lever av det bør få erstatning, men for min del gjør jeg det ikke, sier Aune.

– Går ikke å leve av sauehold

Onsdag var Tor Anders Aune på plass da Midt-Norge-prosjektet startet ved Rødsjø beiteområde. Det er et samarbeid mellom Norsk institutt for naturforskning, Bioforsk, Miljødirektoratet, fylkesmannen og sauebøndene. Hundrevis av sau skal GPS-merkes, og man vil da klare å rykke ut raskt slik at man finner ut hva som forårsaker alle tapene.

Se video fra sauemerkingen her.

– Jeg er veldig glad for at man nå kommer i gang med forskningsprosjektet, så man får påvist om det virkelig er ørn som gjør at man mister så mange lam. Slik det er nå går det ikke an å leve av sauehold om man ikke får bukt med problemene, forteller hobbybonden.

Tør ikke sende ut sauene

For Tor Anders Aune er det imidlertid helt uaktuelt å sende ut sauene.

– Jeg har så lite dyr at det vil være etisk uforsvarlig å sende opp de få lammene jeg har.

– Hva frykter du skjer om du sender dem ut?

– Jeg frykter at det samme skjer i år som i fjor, at jeg mister over 50 prosent.