Fylkesmannen i Sør-Trøndelag kontaktet Miljødirektoratet 23. oktober i fjor med et ønske om å få avklare myndigheten for oppfølging av grunnforurensningen ved Ørland hovedflystasjon.

I et brev fra Miljødirektoratet gjøres det nå klart at de tar hovedansvaret for arbeidet.

Bakgrunnen for saken forklares med stortingets vedtak 14. juni 2012 om å lokalisere framtidas kampflybase på Ørlandet. Etableringen vil medføre store terrenginngrep og opprydningstiltak. Dette kan komme til å berøre gamle deponier, opprydding i brannøvingsfeltet og etablering av brannskole med nytt felt. Det pekes også på PAH forurensing ( polysykliske aromatiske hydrokarboner, red. anm.) , ønske om støyvoller med gjenbruk av lett forurenset masser, og vanlig «arealinngrep i forurenset grunn».

Direktoratets vurdering: Da dette blir en stor og krevende saksbehandling av forurenset grunn, der Miljødirektoratet, Fylkesmannen og kommunen nå har myndighet på forskjellige områder, så mener Miljødirektoratet det er hensiktsmessig at all opprydning i samband med kommende terrenginngrep i anleggsfasen for Ørland kampflybase, håndteres av Miljødirektoratet. Vi trekker derfor delegeringen av myndighet for grunnforurensing, inkl gamle deponier på flyplassen fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Vi kommer i tillegg å være ansvarlige for bygge- og gravesaker i henhold til forurensningsforskriften kap. 2 som kommunen vanligvis har ansvar for.