Det er nå tre år sia Helse-Midt Norge vedtok strategi 2020, der hensikten var å rigge et helsetilbud for framtida. Målet var en kvalitativt enda bedre tjeneste.

–Det er ikke unaturlig at en i en slik sak snakket om funksjonsfordeling mellom sykehus, fødetilbud, nødmeldetjeneste, psykiatri og ambulansetjenesten. Alt dette ble utredet i ulike fagnettverk og lagt frem for styret til beslutning, med gode faglige anbefalinger, forklarer Kirsti Leirtrø. Hun kan gå med på at mye kan forandre seg på tre år, men det er en ting som ikke har endret seg, det er geografien.

–Å redusere antall ambulanser på bakgrunn av økonomi  er derfor helt uakseptabelt, sier arbeiderpartipolitikeren fra Ørlandet.

Ideologisk

Leirtrø viser til Høyres Torhild Aarbergsbotten. Høyrepolitikeren har ifølge Leirtrø lagt skylda på Arbeiderpartiets ideologi og brukt dette som begrunnelse for det offentliges satsing på ambulanser i distriktene. Helseforetaket har nå tatt over ambulansetjenesten som tidligere var drevet av flere private aktører.

–Jeg vil minne om at det var nettopp faglig begrunnelse, og en økt satsing på ambulansetjenesten som lå til grunn for avgjørelsen. Det er Høyre som ideologisk sett ønsker en privatisering av helsetjenester.  Helse Midt-Norge var på dette tidspunkt den eneste helseregionen som ikke hadde alle ambulanser i offentlig eie, forklarer Leirtrø.

Paramedisinere

Arbeiderpartipolitikeren peker på at stadig mer avanserte behandlingstiltak utføres før pasienten kommer til sjukehuset.  Det fører til strengere krav til medisinsk faglig forankring av både tjenestetilbudet og personellet.

–Dette tilsier at forholdet mellom lege og ambulansepersonell bør være like tett som forholdet mellom lege og sykepleier på spesialavdelinger på sykehus. Derfor var de faglige rådene entydige på at ambulansetjenesten måtte være en del av det offentlige tjenestetilbudet. En ny anbudsrunde med de nye kravene om faglig god kvalitet, i privat regi ville ha gitt en betydelig merkostnad i forhold til offentlig overtakelse, understreker Leirtrø. En tilstedeværende ambulansetjeneste er ifølge arbeiderpartipolitikeren viktig for folk i distriktet.

–Den er vårt lokalsykehus. Struktur og plassering av ambulanser er utredet og konkludert. Hvis den skal endres, så må det være faglig begrunnet, og ikke økonomisk, slår hun fast.