Hjemmeseier på hjemmebane

Torsdagens folkemøte i Bjugn ble som forventet en solid seier for nei-laget. Ja-laget var også på banen, men klarte aldri å dominere kampen.

Varaordfører Hans Eide (Sp) gjorde sitt beste for å forsvare nei-standpunktet sitt. Resten av senterpartiet skal stemme ja. Foto: Lars Olufsen 

Hva kommer du til å stemme 24. februar?
Du må velge et alternativ

Tore Melhuus (H) og Ogne Undertun(Ap) hadde bjugningene i ryggen da de frontet nei-møtet i kulturhuset. 

Nyheter

Arrangørene i Bjugn For Framtida, som består av «halve formannskapet» i Bjugn, hadde skaffet to solide innledere som hver på sitt vis gjorde det klart for de fleste at kommunesammenslåinger er en dårlig idé.

Embedsmannsveldet

Senterpartimann og kommunespesialist Per Gunnar Stensvaag trakk linjene helt tilbake til formannskapsloven fra 1837. Det var da Norge kvittet seg med embedsmannsveldet. Ved å slå kommunene sammen til store enheter vil vi kunne ane konturene av et slikt system på nytt, mente Stensvaag.

Folk må dra

– Det eneste vi vet med sikkerhet er at makt sentraliserer. Når økonomene kommer inn finner de ut at tjenester kan flyttes og at institusjoner kan legges ned. Da må folk dra tid tjenestene er, i stedet for at tjenestene befinner seg der folk bor, sa Stensvaag.

Ingen stordriftsfordeler

Han påsto også at det ikke finnes dokumenterbare stordriftsfordeler ved kommunesammenslåinger, men at det eneste som er dokumentert er at antall byråkrater øker, og at antall politikere reduseres.

Små scorer høyest

Professor Bjarne Jensen ved Høgskolen i Hedmark stilte spørsmål om hva en god kommune er, og gav selv svaret gjennom en rekke forskningsresultater. Små kommuner scorer mye høyere enn store når folk blir spurt om ting som tjenestetilbud og medbestemmelse.

Ikke dårlig kompetanse

– Det er heller ikke riktig at kompetansen er dårligere i små kommuner. Sentrale kommuner har større problemer med å skaffe den kompetansen de trenger enn distriktskommunene, hevdet Jensen.

Spredt bosetning

Professoren mente også at de forhøyede kostnadene på grunn av spredt bosetning i distriktene ikke blir løst ved å slå kommunene sammen. Da må man i tilfelle sentralisere innbyggerne, slik det har skjedd i Sverige.

Ambassadør på heltid

– Man må heller ikke undervurdere betydningen av å ha en ambassadør som står på for lokalsamfunnet i alle sammenhenger. Ordføreren jobber heltid for kommunen sin og er en svært verdifull ressurs, sa Jensen.

Verden går ikke under

Det ble aldri noe temperatur i debatten som fulgte selv om noen ja-folk også hadde tatt turen til kulturhuset. Gerd Hegvik (Sp) mente verden ikke ville gå under med et rådhus på Brekstad.

– Vi må ha tro på kommunen vår, og vi må fortsette det fellesskapet vi viste da vi gikk sammen om å få kampflybasen, var hennes budskap.

Dårlig handel

Butikkdriver Hugo Solheim mente det hele minnet om en dårlig handel, og flagget standpunkt mot sammenslåing.

– Bare se hvordan det har gått med ambulanse, brannvesen og politi. Alt har havnet på Brekstad, minnet han forsamlingen om.

Ikke frivillig

Både Tore Melhuus (H) og Hans Eide (Sp) var mest fokusert på hvordan arbeidet i styringsgruppa hadde artet seg.

– I begynnelsen var det en god tone i møtene, og gruppa var preget av enighet om hvordan prosessen skulle være. Etterhvert føltes ikke prosessen frivillig lenger, og den skjeve fordelingen som ble presset gjennom av fylkesrådmannen gjør det uaktuelt å gå inn for sammenslåing, hevdet de to.

Flere ulemper

Ogne Undertun, som er leder i både Bjugn Arbeiderparti og Bjugn For Framtida, mente at selv med en jevnere fordeling mellom de to kommunene vil en sammenslåing ha flere ulemper enn fordeler.

Gullalder

– Å si ja betyr sentralisering. Da må enheter slåes sammen for å oppnå stordriftsfordeler, og gevinsten må bli større enn det vi taper. Både Bjugn og Ørland står foran en gullalder på grunn av alt som skal skje de nærmeste årene. Så hva skulle gevinsten være, spurte Undertun.

Pelestina og Israel

Kveldens friskeste kommentar kom fra Rudolf Olafsen, som hadde tatt turen helt fra Ørlandet.

– Æ e så gammel at æ veit at å slå sammen Bjugn og Ørlandet e verre enn å slå sammen Palestina og Israel.

Hæng mæ

Oddvar Vasskog fra Bjugn var ikke særlig mer optimistisk han heller. Han minnet om at bjugningene hadde vært leilendinger under ørlendingene en gang tidligere.

– Koffor ska æ betal skatt og send det te ørlandet? Da kan æ like godt gå å hæng mæ.

Slik avgir du din stemme

Mandag 24. februar er det rådgivende folkeavstemning. Det skal stemmes ja eller nei til sammenslåing av Bjugn og Ørland. Du kan stemme på flere måter: