Seks prosent lavere pris for det nye kampflyet

Gjør store utslag ved milliardkjøp.

- Vi gav i forrige uke klarsignal fra norsk side til at den endelige kontrakten med produsenten Lockheed Martin for selve flyskrogene kunne underskrives, sier programdirektøAnders Melheim. Arkivfoto: Paul Aage Hegvik 

Fakta om innkjøpet

Fakta om den norske anskaffelsen av F-35:

- Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly av typen F-35 for å sikre at Forsvaret også i fremtiden skal kunne løse sine oppdrag på best mulig måte.

- Anskaffelsen er beregnet å koste 62,6 milliarder reelle 2013-kroner. De overordnede norske kostnadsestimatene har vært stabile siden 2008.

- De første fire F-35 som skal brukes til trening av norske mannskaper ble besluttet anskaffet i 2011. De to første av disse skal leveres i USA i 2015 og de to siste i 2016.

- Stortinget gav i juni 2013 regjeringen fullmakt til å bestille de seks første flyene i hovedanskaffelsen av F-35 som skal leveres i 2017.

Fosna-Folket var i februar 2011 på Edwards Air Force base utenfor Los Angeles da norsk presse for første gang fikk muligheten til å se det nye norske kampflyet. Arkivfoto: Paul Aage Hegvik 

Nyheter

I forbindelse med den nylige signeringen av hovedkontrakten for F-35, det nye norske kampflyet, ble det gjort gjort klart at prisen er gått ned seks prosent på ett år.

LES OGSÅ: Byggingen av Norges nye jagerfly har startet
LES OGSÅ: Dæven, det lagde mye lyd!

–  Med denne kontrakten har vi fått på plass størstedelen av regnestykket som vil vise om kostnadsestimatene våre for de første flyene holder. Konklusjonen så langt er entydig – de holder, sier programdirektøren for innkjøpet av F-35,  Anders Melheim. Prisen er nå antydet til 98 millioner kroner for hvert fly, skriver Forsvarsdepartementet i en melding på sin nettside.