– Krav om våpen i politibiler

Fra 1. oktober blir det krav om at politiet skal ha skytevåpen i patruljebilene. – På tide, sier lensmannen for Ørland og Bjugn.

FAREMO med våpenkrav til politiets biler. FOTO: Magnus Fröderberg. 

Nyheter

I en pressemelding på regjeringen sine nettsider går det frem at fra 1. oktober blir det nå krav om at politiet skal ha skytevåpen tilgjengelig i sine patruljebiler:

Regjeringens forskriftsendring gjør det til et krav at skytevåpen lagres i patruljebilene i alle politidistrikt. Dermed unngår politiet å måtte returnere til politistasjonen eller lensmannskontoret ved ordre om bevæpning.

– Dette vil sette politiet i stand til å kunne handle raskere i situasjoner som krever bruk av skytevåpen. På den måten sikrer vi at verdifull tid ikke går til spille, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Rask bevæpning

Grete Faremo mener det er tilitsskapende og konfliktdempende at politiet i det lengste venter med å ta i bruk skytevåpen.

– Når en akutt situasjon oppstår, må vi ha gode rutiner for rask bevæpning, sier Faremo.

Allerede på plass

I mange av politiets patruljebiler er en ordning med skytevåpen i bilene allerede på plass, men dette har hittil blitt bestemt lokalt.

LES OGSÅ: Lensmann til dieseltyv: – Meld deg!
LES OGSÅ: Rådyr påkjørt - døde

– Dette vil sette politiet i stand til å kunne handle raskere i situasjoner som krever bruk av skytevåpen. På den måten sikrer vi at verdifull tid ikke går til spille, forteller hun.

Ørland og Bjugn

Rune Halvorsen, lensmann i Ørland og Bjugn, mener det var på sin plass med disse endringene. Han trenger imidlertid ikke å gjøre noe med sine biler.

– Vi har hatt krav om våpen i bilene i fem år, så vi trenger ikke å gjøre noe, sier Rune Halvorsen.

Redde liv

Selv om lensmannen tror mange synes det høres skummelt ut med våpen i alle patruljebiler, så er det for å redde liv, forklarer han.

– Dette går på troverdighet i beredskapen. Vi skal beskytte våre borgere, sier Halvorsen.

LES OGSÅ: Mann banket opp kona si

Nyheter