Fyller 100 år i dag!

Som 18-åring reiste ørlendingen Kolbjørg Skjæret Kalvå til Oslo for å bli sykesøster. I dag er hun pensjonist og imponerende 100 år. Her får du kortversjonen av hennes liv.

KOLBJØRG KALVÅ fyller 100 år den 27. september. Hun har levd et langt og strevsomt liv, men hun er fremdeles ei flott dame. 

Kolbjørg som nyutdannet sykesøster i 1932. 

Her bodde hun i 64 år. 

Nyheter

Kolbjørg Skjæret Kalvå ble født den 27. september i 1913 på gården Skjæret 82/20 like ved Austrått.

Slitsom tid

Før hun starta sin gjerning som sykesøster i Ørland hadde hun jobb som helsesøster flere steder i Nord-Trøndelag. I Ørland var det Ørland Sanitetsforening som ansatte henne og hun ble da sykesøster «på bygda». Det ble ei slitsom tid for Kolbjørg. På sykkel fartet hun omkring i hele kommunen, også på øyene Storfosna og Kråkvåg, og tok seg av fødende, syke og dødssyke.

Doktor Mjaaland

I 1943 gifta hun seg med Nils Kalvå, født 1908, og de fikk barna Jon, Kari og Åsa. Kolbjørg og Nils kjøpte bruket Skogheim 82/72 i 1947, som ligger like innenfor Skoglund travbane. Her dyrka Nils opp de 30 dekarene samtidig som han hadde jobb hos Forsvaret.

Kolbjørg gikk etter hvert over til å jobbe som helsesøster hos doktor Mjaaland på Opphaug. Det er i fra den tiden de fleste i vår generasjon husker henne. Skoleundersøkelsene, som da foregikk hvert år, med pirquetprøver, måling og veiing husker de fleste. Dessuten var det søster Kolbjørg som tok imot oss, både unge og gamle, når vi skulle inn på doktor Mjaalands kontor. Da hun var 63 år begynte hun å jobbe på Ørland sykeheim og der jobba hun til hun var 70 år.

Enke i 40 år

Nils døde allerede i 1973, det betyr at Kolbjørg har vært enke i 40 år. Hun har fem barnebarn og fem oldebarn som besøker henne så ofte som de kan. Kolbjørg har hatt ei god helse og bodde heime på Skogheim inntil for to og et halvt år siden. Da ble loftstrappa for tøff for henne og hun flytta til sykeheimen på Brekstad. Der har hun et lyst og trivelig rom hvor hun trives utmerket.

Kolbjørg er fremdeles levende opptatt av samfunnet rundt seg og følger med både i aviser og på TV. Nå er hun mest opptatt av opplegget for sin 100-årsdag som skal feires på skikkelig vis med «alle velkommen».

Hipp, hipp hurra for Kolbjørg Kalvå 100 år !

Nyheter