Vi vasker tøy mens vi sover

Mange tyr til natta for å få skittentøyet rent, viser ny undersøkelse. Én av ti branner i vaskemaskiner skjer nattestid.

Foto: Colourbox  

Nyheter

Én av tre bruker oppvaskmaskinen om natta, og mer enn én av fem bruker vaskemaskinen. Åtte prosent setter på tørketrommelen.

Det viser en spørreundersøkelse TNS Gallup-undersøkelsen har gjort for Norsk brannvernforening, If Skadeforsikring og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i forbindelse med Brannvernuka 2013.

Barnefamiliene trekker snittet opp. 28 prosent vasker klær om natta, og hele 17 prosent setter på tørketrommelen.

– Det er heldigvis ikke mange vaskemaskinbranner som oppstår nattestid. Likevel fraråder vi folk å vaske klær mens de sover. Muligheten for å oppdage brannutvikling tidlig er mye mindre enn når man er våken, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB. 

Av boligbranner der årsaken er fastlagt, står vaskemaskiner for 100 tilfeller i perioden 2008-2012, viser tall fra DSB. 11 av disse oppsto mellom midnatt og kl 06. Antallet kan være høyere siden årsaken kun er registret for rundt 40 prosent av brannene.

Større risiko

Sover du i andre etasje og har vaskemaskinen i gang i kjelleren, får eventuelle branntilløp god tid til å utvikle seg.

– Å våkne av røykvarsleren om natten oppleves alltid dramatisk. Du skal forsøke å skjønne hva som skjer, og du har liten tid på deg. Det tar få minutter fra første åpne flamme i en brann til det er full fyr, sier Morten Thorsrud, konserndirektør for privatmarkedet i If Skadeforsikring. 

– Den enkelte må selvsagt avgjøre hvilken risiko man ønsker å ta. Men jo flere elektriske apparater som brukes om natta, desto større risiko tar du, sier han.

If anbefaler å ha optisk røykvarsler i alle rom hvor det brukes vaskemaskin og tørketrommel.

– Røykvarsleren bør være koblet sammen med de andre varslerne i huset. Det er ikke sikkert du hører røykvarsleren i kjelleren, derfor bør den være seriekoblet med varsleren på soverommet. Seriekoblingen er trådløs og monteringen enkel, sier Thorsrud.

Minstekravet at alle boliger skal ha minst én røykvarsler, men Norsk brannvernforening foreslo nylig å stramme inn reglene fra 1991.

– Vi ønsker at minstekravet skal være minst én røykvarsler i hver etasje og minst én per 60 kvadratmeter, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Mer nattevask?

I en ikke fjern fremtid vil strømmålerne fortelle deg hvor mye strøm du bruker akkurat nå. Strøm er billigst når det er minst etterspørsel etter den, det vil si om natta.

– Med nye strømmålere blir det enda mer fristende å vaske nattestid fordi man kan følge med på hvor mye penger som kan spares. Dermed blir det bare enda viktigere for oss å si ifra om risikoen, sier Kalheim.

I tillegg til å vaske mens man er våken og til stede, er rengjøring av tørketrommelen et viktig brannforebyggende tiltak.

– Lofilteret blir ofte tett etter bare én tørking og bør tømmes hver gang du har brukt trommelen. La dette bli en del av rutinen. Har du tørketrommel med kondensator, må kondensatoren rengjøres med jevne mellomrom, for eksempel hver måned, sier skadeleder Inge Gudmund Aas i If Skadeforsikring.