Slik får plastemballasjen din nytt liv

Ketchupflasken din kan leve et lengre og mer spennende liv enn du tror.

Jaana Røine med plastemballasje. 

Flakes av PP-plast. 

Nyheter

Plast er et solid og holdbart materiale laget på råolje eller gass. Sterke molekylbindinger gjør plasten slitesterk, slik at den kan brukes innen en rekke områder, men samtidig tar det lang tid før den brytes ned om den skulle havne i naturen. Derfor er det viktig at brukt plastemballasje sorteres og gjenvinnes.

- Det er begrensede mengder fossile ressurser på jorden. I stedet for å pumpe opp ny olje for å lage plastprodukter, er det viktig at vi, i den grad det er mulig, benytter oss av de ressursene som allerede er i omløp, sier administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine. Grønt Punkt Norge AS drifter returordningen for plastemballasje for Plastretur AS.

Hvert år forbruker hver nordmann om lag 15 kilo plastemballasje.  Husholdningsplast som kildesorteres i norske hjem, sendes til sorteringsanlegg i Sverige og Tyskland hvor plasten sorteres etter opptil syv forskjellige plasttyper. Den sorterte plasten selges videre til gjenvinnere og plastprodusenter. Der får norske sjampoflasker, potetgullposer og isbokser ny grunnform, etter at de vaskes, tørkes og smeltes om til plastgranulat, eller kvernes til «flakes». Plastgranulat er små «perler» som er grunnstoffet i produksjonen av plastprodukter.

Plastgranulat laget på resirkulert plastemballasje er lavere i pris enn jomfruelig plast, og påvirkes ikke i samme grad av svingende oljepriser. Derfor har gjenvunnet plast en økende anseelse i plastindustrien og stort brukspotensiale innenfor mange områder.

Alt fra søplesekker til motorsykler

Bruksområdene for gjenvunnet plast er mange og de blir stadig fler. Teknologien gjør at en stadig større andel av husholdningsplasten kan gjenvinnes. I dag blir plast fra norske husholdninger blant annet til søppelsekker, kabelplater, rør, plantepotter og kontormøbler.

- I dag produseres det en mengde produkter av brukt plastemballasje. Disse hadde ellers krevd råolje. Ved å gjenvinne en kilo plastemballasje sparer vi miljøet for 1,5 til 2,5 kilo CO. For at vi skal gjenvinne så mye som mulig, er det viktig at husholdningene leverer plastemballasjen tom og ren inn i den kommunale returordningen, sier Røine.

Plastindustrien jobber kontinuerlig med å utvide den brukte plastens muligheter. Mens man tidligere har unngått å blande plasttyper i produksjonen av nye produkter, har den italienske motorsykkelprodusenten Piaggio produsert scooterdeler fra såkalt blandet plast i produksjonen av sin trehjuls-scooter Piaggio MP3.  De siste årene har dessuten en rekke produkter som barneleker, skateboards og kjøkkenredskaper blitt produsert av utelukkende gjenvunnet plast.