Stor interesse for Route 66

I sommer vil nesten 1000 nordmenn kjøre en strekning som tilsvarer avstanden mellom Oslo og Månen – på Harley-Davidson.

REISEARRANGØREN Arve Stallvik er verdens største på Route 66 USA. Arkivfoto: Snorre Berg 

Nyheter

- Route 66-interessen i Norge har eksplodert. I sommer kjører nesten 1000 eventyrlystne nordmenn en strekning som tilsvarer ”Oslo til Månen” flere ganger, eller nesten 100 ganger jorda rundt – på historiske Route 66-veier i USA. 

Det sier Arve Stallvik – opprinnelig fra Bjugn.

Arve Stallvik er eier av det norskeide ROUTE 66 USA-firmaet www.route66usa.info, som i dag er verdens største Route 66-firma.

Grunnlagt i 1926

Route 66 er, eller rettere var, en hovedvei i USA. Veien var en del av U.S. Highway System. Den ble grunnlagt i 1926, og skilt ble satt opp i 1927. Veien begynte i Chicago, Illinois og gikk gjennom Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona og California til Los Angeles, hvor den sluttet. Veien hadde opprinnelig en samlet lengde på 3.939 kilometer.

State Historic Route

I dag er det ikke lenger mulig å kjøre Route 66 i hele sin utstrekning, som den opprinnelig hadde, men mer enn 80 prosent av veien eksisterer fortsatt, eller er blitt gjenoppbygget. Noen av de opprinnelige strekninger er vel bevart, mens andre ikke har blitt vedlikeholdt.

I noen stater heter veien fortsatt nummer 66, men nå som statsvei, det gjelder blant annet en strekning i California. I 1990 oppstod forskjellige Route 66-foreninger i Arizona og Missouri, og senere kom foreninger i andre stater til. I 1990 erklærte staten Missouri Route 66 som "State Historic Route" og deler av veien i Arizona, New Mexico og Illinois er i dag erklært som "National Scenic Byway – Historic route 66" og nye skilt er satt opp langs disse veistrekningene. Strekningen mellom Kingman og Seligman i Arizona betraktes som den del av Route 66, hvor det meste av den originale veien og dens stemning er beholdt.