Kommunestyret gikk med 11 mot 10 stemmer inn for etableringa, da de torsdag vedtok egen høringsuttalelse. Flertallet var stemmene til Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti. Mindretallet var Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre.

Stolt

Planene for nasjonalpark ble som kjent lansert av fem ordførere i 2009. Siden da har initiativet fått flere skudd for baugen, etter at tre av fem kommuner har trukket seg ut. Det var derfor knyttet stor spenning til vedtaket i Åfjord kommunestyre, som er eneste gjenværende kommune sammen med Namdalseid.

Debatten i kommunestyret handlet i stor grad om bevaring av natur, reindrifta og private interesser i og inntil området. Kristelig Folkepartis Liv Hugdal var blant dem som snakket varmt om planene om nasjonalpark.

– Vi som folkevalgte har plikt til å forvalte kommunens arealer på beste måte. Her kan vi verne noe av den mest verdifulle naturen vi har. Å sette den til side for kommende generasjoner viser en kvalitet ved samfunnet vårt. Jeg synes vi skal være stolte av initiativet, sa Liv Hugdal i møtet.

Byråkrati

Reindriftsnæringa gikk i tirsdagens Fosna-Folket som kjent knallhardt ut mot planene. Terje Haugen i Fosen reinbeitedistrikt kalte initiativet et vern mot næringa. Haugen frykter blant annet mer byråkrati og større begrensninger for reindriverne. Fremskrittspartiets Gunnar Singsaas mente næringa også burde vært representert i torsdagens møte.

Singsaas er også medlem i Landbruks- og utmarksnemnda, samt flittig friluftsmann i Dåapma-området. Han er dessuten leder i Åfjord fjellstyre, som også ønsker framtidig forvaltning som i dag.

– Mye av arealet har status som naturreservat, og er allerede underlagt et vern. Jeg har tillit til at også kommende generasjoner vil forvalte området like bra som i dag. Samtidig vil en nasjonalpark legge store begrensninger for private grunneiere. Ikke minst hvis fremtidige regjeringer ønsker å utvide parken, sa Gunnar Singsaas fra talerstolen.

Singsaas fremsatte samtidig et forslag om at kommunen trekker seg fra planene, og at dagens status for området opprettholdes. Dette forslaget ble altså nedstemt i kommunestyret.