Miriam Østvik Jensen stammer fra Skjøra i Roan og er med på kokkelandslaget for seniorer som i dag tok sølv i det som betegnes som kokkenes OL. Mor til Miriam, Mary-Ann Østvik , er født og oppvokst på Skjøra.
Kristin Skogen fra Rissa er med på juniorlandslaget og tok også sølv.
Norge har dermed verdens nest beste kokkelandslag – både i junior- og seniorklassen. I OL i Erfurt ble det sølv på begge lagene, og ble slått av vår argeste konkurrent i begge klassene – nemlig Sverige.
På Miriams CV står det blant annet følgende:
Født: 16.03.85
Oppvokst: Kirkenes og Malvik (utenfor
Trondheim).
Arbeidssted: Student, Atlantis Medisinske
Høyskole, Oslo
Arbeidserfaring/Utdannelse:
• 2011- Faglærer, restaurant og matfag, Godalen Vgs., Stavanger.
• 2011- Student, Atlantis Medisinske Høyskole.
• 2009-2011 Souschef, Restaurant Oscarsgate, Oslo.
• 2009 Kjøkkenkonsulent, «Hellstrøm Rydder Opp», sesong 2 (TV3)
• 2007-2009 Kokk, Restaurant Bagatelle, Oslo.
• 2006-2007 Commis, Gastronomisk Institutt, Stavanger.
• 2006 Ekstrahjelp kokk, Tango bar og kjøkken, Stavanger.
• 2005-2006 Allmennfaglig påbygging, Godalen Vgs., Stavanger.
• 2005 Ekstrahjelp kokk, Gastronomisk Institutt, Stavanger.
• 2003-2005 Lærling, Britannia Hotel, Trondheim.
• 2003 Utplassert, Mirabelle Restaurant, London.
• 2001-2003 Elev, Ladejarlen Vgs., Trondheim
Meritter (mesterskap og utmerkelser):
• 2011: Årets Kokk, kandidat
• 2007: Commis for Gunnar Hvarnes, Årets kokk
• 2006: Commis for Kari Innerå, Årets kokk
• 2009-2012: Det norske kokkelandslaget, kokk
Med en mor som faglærer på hotell- og næringsmiddelfag, og Ingrid Espelid Hovig som sitt største tv-idol, var kokkefaget et naturlig valg for Miriam. Men hadde det ikke vært for nedsatt syn, ville hun sannsynligvis befunnet seg innenfor et noe annerledes yrke i dag – selv om hun også da ville representert Norge. Barndomsdrømmen var nemlig å bli jagerflypilot. Heldigvis ble reserveplanen ingen nedtur, da hun innså at dette ikke var mulig.
I begynnelsen av karrieren, fikk Miriam gode erfaring fra samarbeid med kokker som Gunnar Hvarnes, Kari Innerå, Eyvind Hellstrøm og Bjørn Svensson. Sistnevnte er medeier og kjøkkensjef på restaurant Oscarsgate hvor Miriam arbeidet som sous sjef i rundt 2 år.
Nå har Miriam tatt fatt på ernæringsfysiologistudiet på full tid og arbeider i tillegg som faglærer på Godalen vgs. Med dette utgangspunktet er Miriam godt rustet til å ta fatt på de utfordringene som venter henne og resten av kokkelandslaget i årene som kommer.
Og på Kristins CV står det blant annet følgende:
Født: 04.07.1990
Oppvokst: Rissa
Arbeidssted: To rom og kjøkken, Trondheim
Medlem av: Trondheim Kokkenes Mesterlaug
Arbeidserfaring/Utdannelse:
• 2010 – : Kokk, Det norske junior-kokkelandslaget
• 2010 – : Kokk, To rom og kjøkken
• 2008 – 2010: Lærling, To rom og kjøkken
• 2007 – 2008: Laderjarlen vgs, elev
• 2006 – 2007: Rissa vgs, elev
Meritter (mesterskap og utmerkelser):
• 2009: Commis for Ole Erik Holmen Løkken i NM i kokkekunst, 5. plass.
Kristin er født og oppvokst i Rissa på Fosen. Hun har alltid hatt interesse for mat. Da hun gikk på barneskolen var det konditor som var planen – helt til storebroren bestemte seg for å bli kokk. Med stor inspirasjon fra ham, ble det fort mer interesse for kokkeyrket. «Storebror la alltid ut om at han hadde så lyst til å konkurrere, men det ble det aldri noe av», sier Kristin.
Alt konkurransesnakket hadde imidlertid festet seg i hodet til Kristin da hun begynte som lærling på To rom og kjøkken i Trondheim. «Jeg trodde aldri i verden at man kunne få en så genial sjef som Ole Erik Holmen Løkken. Han er dyktig, engasjert og forståelsesfull og fikk virkelig øynene mine opp for faget. Når jeg så hva han har oppnådd, blir det lettere å sette seg litt større mål fremover i livet», forklarer kokketalentet fra Rissa.
Selv om hun har fagbrev som kokk, er det mormors kjøttkaker som er Kristins klare favoritt. «Det er stemningen, smaken og det gode selskapet som gjør kjøttkakene så spesielle. Jeg skulle ønske at tiden strakk til litt oftere for besøk», sier hun. Det Kristin liker med konkurranser er følelsen av nervøsitet kombinert med en enorm vilje til å vinne. Å få være en del av juniorkokkelandslaget som representerer Norge, er derfor noe hun betegner som kjempespennende.