Fant vettskremte sauer i bunker

Jan Åge Leer forhindret det som kunne ha blitt en dyretragedie da han samen med to kamerater var på jakt etter edderkopper på Hysnes i Rissa.

BAK DENNE DØRA var sauene innestengt da Jan Åge Leer og to kammerater fant dem. 

SAUENE var i overraskende fin form etter oppholdet i bunkeren. 

Nyheter

- Vi hadde hørt at det skulle være noen store edderkopper inne i noen av bunkerne, og da vi kom inn i denne hørte vi at det mekret bak ei dør, forteller Leer og viser hvor de to sauene og fire lammene var innestengt. Leer er på treukers opphold på Hysnes Helsefort og deler av fritiden har han brukt til å utforske det gamle forsvarsanlegget.

- Jeg kan ikke skjønne annet enn at sauene selv har skubbet igjen døra og dermed blitt stengt inne. Da vi kom inn virket de vettskremte og de ville ikke gå ut. Hvor lenge de har vært innestengt er ikke godt å si, men det er sikkert i flere dager. Det er en tid siden han som eier dem tok heim resten av sauene som har gått og beitet her, forteller Leer. Det var tirsdag kveld han og kammeraten fant de innestengte sauene.

- Morgenen etter var jeg oppe for å se om de hadde gått ut av bunkeren, og det hadde de. Da gikk de og beitet like bortenfor her og de virket til å være i god form, sier Leer. Han synes sikringen av de gamle anleggene på Hysnes generelt er for dårlig.

- Det er mange plasser som er lite sikret og de kan være farlig både for dyr og mennesker. I det minste burde det vært satt opp skilt om at det er farlig, sier Leer.

- Det er Rissa kommune som er ansvarlig for sikringen av området på Hysnes. Jeg vet om et par plasser hvor vi må gjøre noe straks, sier bygg- og eiendomssjef Einar Eilertsen  i Rissa kommune.

Det er Noris som drifter Hysnes på vegne av kommunen. Noris har avtale med Jostein Stranden om at han kan slippe sauer på området. Sauene har som jobb å holde området åpent for gras, busker og kratt, og det er en oppgav de har greid godt i sommer.

- Jeg har hatt om lag 70 sauer der i sommer. Jeg tok dem heim for et par uker siden, men det var vanskelig å få oversikt over om jeg fikk med meg alle da, sier Stranden som er glad over at de seks sauene ble funnet i live.

- Dersom jeg som dyreeier skal slippe sauer der neste år, må det til en vesentlig sikring av området, sier Stranden.