Amerikanske forhåndslager i Trøndelag kan bli utvidet

Forsvarsminister Espen Barth Eide er glad for nytt amerikansk bidrag til europeisk NATO-styrke

Foto: Lornts Eirik Gifstad 

Nyheter

USAs forsvarsminister Leon Panetta kunngjorde på den sikkerhetspolitiske konferansen i München i dag at USA vil gå inn i NATO Reponse Force (NRF) med en brigadestridsgruppe, og at deler av denne vil øve hyppig med europeiske styrker i Europa. Dette skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Forsvarsminister Espen Barth Eide ønsker initiativet velkommen.

- Selv om USA bygger ned sine faste baser i Europa, betyr dette at USA fortsatt vil være til stede i Europa med relevant militær evne, og at de faktisk kommer til å øve mer med oss, kommenterer forsvarsminister Eide.

NATO har besluttet å avvikle sitt ISAF-engasjement i Afghanistan i 2014, og det ligger ikke an til langvarige, tunge hæroperasjoner av denne typen i årene som kommer for NATO. Dette vil frigjøre styrker som i mange år har vært bundet opp i operasjoner. Det er viktig at NATO allerede nå planlegger for tiden etter Afghanistan, og hvordan man beholder god beredskap og gode ferdigheter i en tid med lavere forventet operasjonstempo.

- I en tid der mange allierte kutter i sine forsvarsbudsjetter, må vi gjøre mer sammen for å beholde en troverdig militær evne. Dette kan NRF bidra til, og det nye amerikanske bidraget er et svært velkomment bidrag til vårt arbeid for å styrke alliansens fokus på sine egne kjerneområder. Jeg har informert forsvarsminister Panetta at USA er velkomne til å forhåndslagre mer av sitt utstyr i Norge, avslutter Espen Barth Eide.

Ørland og Bjugn har betydelige amerikanske forhåndslager.