Han synes ikke det er så viktig for Bjugn kommune å beholde navnet sitt, og tror ikke mange har sterke følelser knyttet til Bjugnnavnet.

- Vi er villig til å gi slipp på Bjugn-navnet i bytte mot å få kommunesenteret i en ny kommune med Bjugn og Ørland. Det er to grunner til det. På 1800-tallet het hele området for Ørlandet. Og hvis du søker på Bjugn, så dukker Bjugnsaken ofte opp. Det er litt urettferdig, men det er media som har satt navnet på saken. Bjugnsaken er for evig blitt knyttet til Bjugn kommune.

Foreslo Ørland

I forhandlingene var varaordføren, og fortsatt førstekandidat for Senterpartiet i Bjugn foran årets kommunevalg, den som første til å foreslå at navnet på en ny kommune med Ørland og Bjugn burde hete Ørland, mens kommunesenteret legges til Botngård.

- Det er innlysende at Ørland hovedflystasjon skal ligge i Ørland kommune.

Samtidig påpeker Eide at Ørland og Bjugn er to likeverdige kommuner, og at dette bør gjenspeiles i en intensjonsavtale. Og det mener varaordføreren at den vedtatte intensjonsavtalen i begge kommunene gjør.

- Selv om Ørland har flere innbyggere så har Bjugn mer areal i potten. Brekstad vil ha nok utviklingskraft i seg selv, mens Botngård er avhengig av å ha kommunesenteret for å fortsette den gode veksten. I sum vil dette tjene en ny kommune.

Har tro på sammenslåing

- Men til tross for en intensjonavtale; er man sikker på kommunesenteret faktisk blir liggende i Botngård?

- Vi har ingen garanti for all fremtid, men det kommer en ny kampflybase vegg i vegg med rådhuset på Ørlandet. Og Botngård vil bli et geografisk sentrum i en ny kommune.

- Den siste tiden har det blitt snakket om at kommunereformen kan koke bort i kålen. Hvordan tror du det vil gå med forsøket på kommunesammenslåing mellom Ørland og Bjugn denne gangen?

- Dette er snakk om en frivillig løsning, og vi har eksempler på frivillige sammenslåinger på Fosen fra før, sier Eide, og viser til sammenslåingen mellom Mosvik og Inderøy.

Da Ørland og Bjugn forsøkte å slå seg sammen i februar i fjor, sa et klart flertall av innbyggerne på Ørlandet ja til sammenslåingen, mens flertallet i Bjugn sa nei. Den gangen var forslaget at kommunesenteret skulle ligge på Brekstad.

- Jeg har tro på at vi får det til denne kommunesammenslåing denne gangen. Det kan være noen fra Ørland viser motstand, men egentlig så tror jeg de sier ja. Det vil tiden vise. Først skal vi ha valg og ny sammensetting av kommunestyrene.

Kommuneøkonomien er førsteprioritet

Foruten kommunesammenslåing mener varaordføreren at arbeidet med å få orden i økonomien bør være førsteprioritet i Bjugn i tiden som kommer.

- Vi må komme oss ut av Robek for å kunne starte planleggingen av en ny ungdomsskole i Botngård. Det er allerede trangt om plassen, og det blir stadig flere elever.

- Bjugn kommune har påtatt seg store investeringer. Har det vært verdt det?

- Det er lett å være etterpåklok, og si at vi burde ha strammet inn tidligere. Men hadde vi ikke hatt en videregående skole, hadde vi heller ikke hatt kulturhus eller Fosenhallen. Man må satse for å få til noe.

- I Bjugn gjorde vi noe unikt da vi bestemte oss for å for å låne 250 millioner kroner for å få den videregående skolen til Bjugn. Prisen vi betalte for skolen før Fylkeskommunen kjøpte den av oss var 30 millioner kroner i renter de tre første årene. Et enstemmig kommunestyre mente det var verdt det. Uten den videregående skolen hadde vi ikke sett den samme utviklingen i Botngård som vi ser nå.

- En utfordring

- Men har en kommune på Bjugns størrelse kapasitet til å drifte både et kulturhus og skøytehall?

- Det er klart vi har en utfordring, og Senterpartiet vil være med å løse den. Vi kan velge å stenge Fosenhallen og kulturhuset, men det er lite å spare på det, for størsteparten av utgiftene går til renter og avdrag. Det må betales uansett.

- Kulturhuset kostet 28 millioner kroner, og det må sies å være uhyre rimelig sammenlignet med andre kulturhus som er blitt bygget.

- Fylkeskommunen ønsket å bygge en håndballhall, men vi ville heller bygge en skøytehall. Prislappen ble på 78 millioner kroner. Dersom vi ikke hadde bygget Fosenhallen ville vi ha hatt to håndballhaller i Bjugn i dag.

Ønsker tilgang til sjøareal

Andre utfordringer varaordføreren mener kommunen står overfor, er kampen om å få frigitt 380 kvadratkilometer sjøareal fra Forsvaret. Bjugn kommune ønsker å disponere Våganfeltet for å kunne tjene penger på at oppdrettsnæringen etablerer seg i området.

- Det er et kontinuerlig arbeid. Senest i forrige uke ble det skrevet brev til fiskeriministeren.

Eide mener det også er viktig å arbeide for å få lagt ut flere boligfelt utenfor sentrumsområdet.

- Fylkesmannen påla oss å ta ut mange av boligfeltene utenfor sentrum i den forrige kommuneplanen som ble utarbeidet fordi han mente den var for ambisiøs. Vi bør arbeide for å legge inn boligfelt utenfor Botngård i neste kommuneplan, mener han.

Få med deg siste nytt fra Fosen? Følg Fosna-Folket på Facebook og  Instagram.