Hemmelig internasjonal aktør samarbeider med Fosen Vind-eiere

Den internasjonale aktøren som er interessert i å overta Statkrafts eierandel i Fosen Vind-prosjektet og prosjektet i Snillfjord, samarbeider med Trønder-Energi, Agder Energi og NTE.

Dersom Trønder-Energi, Agder Energi og NTE får det som de vil, vil disse tre planlagte vindparkene på Fosen likevel realiseres til tross for at Statkraft som var største eier i prosjektet skrinla sine vindkraftplaner. 

Ståle Gjersvold, administrerende direktør i Trønder-Energi, sier at de samarbeider med en internasjonal aktør om vindkraftprosjektene på Fosen.  Foto: Trønder-Energi

Nyheter

- Vi kan bekrefte at det er den samme investoren som jobber sammen med oss, sier Ståle Gjersvold, administrerende direktør i Trønder-Energi til Fosna-Folket.

Tidligere i dag, fredag, kunne Dagens Næringsliv (DN) fortelle at en stor internasjonal finansiell aktør tar sikte på å overta Statkrafts vindkraftprosjekter på Fosen og i Snillfjord.

Disse opplysningene innhentet avisen gjennom advokatselskapet DLA Piper som ikke vil navngi sin klient.

- Konfidensiell partner

Gjersvold bekrefter at den interesserte aktøren er den samme som de tre resterende aktørene i Fosen Vind-prosjektet samarbeider med, men han sier at partneren er konfidensiell.

- Vi vil få til en løsning på Fosen, og jobber for det. Hvordan diskusjonen mellom investor og Statkraft forløper i Snillfjord-prosjektet er mellom dem. Statkraft har ikke signalisert at Snillfjord-prosjektet er til salgs, sier Gjersvold.

- Vil ta prosessen videre

Fredrik Lindblom, advokat i DLA Piper, bekrefter også overfor Fosna-Folket at aktøren som er interessert i å overta Statkrafts eierandel i vindkraftprosjektene i Trøndelag, samarbeider med de resterende aktørene i Fosen Vind-prosjektet.

- De er villige til å ta denne prosessen videre fra der den står i dag. Selskapet oppfatter disse prosjektene som gode og har et annet syn enn Statkraft.

- Alle partene som er involvert er interessert i å finne gode løsninger, og det krever samarbeid, sier Lindblom.

- En spennende prosess

Administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norwea, interesseorganisasjonen for vindkraftselskaper i Norge i Norwea, synes det er veldig spennende prosess som foregår frem mot Statnetts avgjørelse om sentralnettlinje gjennom Fosen. Avgjørelsen er ventet på et styremøte 18. juni.

- Statnett kan ha vært litt firkantet med sitt krav om utbygging av 1000 MW. Det kan ha gjort at Statkraft ble tvunget til å realisere Snillfjord-prosjektet tidligere enn det som var mulig med tanke på avkastningskrav, sier Isachsen.

De planlagte vindparkene på Fosen utgjør 600 MW, mens prosjektet i Snillfjord er på 400 MW.

I tillegg er også vindkraftplaner på til sammen 240,75 MW under utvikling av Sarepta på Harbaksfjellet og Sørmarksfjellet på Fosen.

- Nei betyr å begynne på null

- Jeg tror ikke det er slik at Statnett sier seg fornøyd med halvparten av kravet om installert effekt, men det kan være de er med på at Snillfjord-prosjektet utsettes noe slik at man får bedre tid, sier Isachsen. 

Etter planen skulle vindparkene på Fosen og i Snillfjord ferdigstilles og settes i drift innen utgangen av 2020, som er fristen for el-sertifikat-avtalen mellom Norge og Sverige.

Han peker også på at dersom Statnett nå sier nei til sentralnettlinje, vil selskapet måtte utarbeide nye tidkrevende planer for hvor en slik linje skal trekkes.

- Å si nei betyr at Statnett igjen må starte på null, mener Isachsen.

Vil du få med deg siste nytt fra Fosen? Følg Fosna-Folket på  FacebookInstagram og Twitter.

- Er samarbeidsvillige

Til Fosna-Folket opplyste olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i en e-post i går at Statnett har søkt og fått innvilget utsatt ferdigstillelse av prosjektet innen 2028.

- En forutsetning i konsesjonsvedtaket for kraftledningen fra Namsos til Trollheim er at Statnett forsikrer seg om at det vil bli realisert tilstrekkelig mengde vindkraft før ledningen etableres, sier han, og har ikke villet garantere for det planlagte trasevalget til kraftlinja, slik flere politikere har tatt til orde for.

Kolbjørn Almlid, styreleder i Statnett, sier at selskapet er samarbeidsvillige, men påpeker samtidig at de ikke kan forlate den formelle konsesjonen de har i dag.

- Den må vi forholde oss til og håndheve, sier han.

Les flere artikler om den avlyste vindkraftutbyggingen:

Internasjonal aktør kan ta over vindkraftprosjekt

Energiministeren vil ikke garantere kraftlinje

Statkrafts redegjørelse: Derfor var ikke prosjektet lønnsomt

Mener Fosen fortsatt er aktuell for vindkraft

Direktøren i Trønder-Energi: - Statkraft bør selge fort og billig