Samtidig kan rapporten være et etterlengtet verktøy i arbeidet med å avklare hvilke muligheter landbruket i støysonen ved kampflybasen får i framtida.

Bekreftelse

- Nå er usikkerheten bekreftet og beskrevet, og da er det mulig å ta tak i den, mener bonde Karl Erik Sørensen.

Fra kjøkkenvinduet har Sørensen god utsikt til rullebanen ved flybasen. Han vet hvordan det er å leve med dagens aktivitet, men i likhet med resten av ørlendingene vet han lite om hvordan støybildet blir når kampflyet F-35 er på plass.

Fyldig rapport

Denne uka ble rapporten med tittelen «Revitalisere støyutsatt jordbruk» presentert, og Sørensen har med interesse studert de 78 sidene i rapporten.

En rekke gårdbrukere i støysonen ved den nye kampflybasen er intervjuet av Ivar Pettersen, Egil Petter Stræte og Finn Walland.

De tre står bak rapporten som vil bli publisert i Norsk institutt for landbruksøkonomisk forsknings (NILF) rapportserie. Forfatterne Pettersen og Walland er for øvrig ansatt ved NILF, mens Stræte jobber ved Norsk senter for bygdeforskning.

Mangler beslutningsgrunnlag

Gårdbruker Karl Erik Sørensen har med interesse registrert at gårdbrukerne omtales som beslutningstakere i rapporten.

- Det er bra. Problemet i dag er at med et dårlig grunnlag for å fatte beslutninger er sjansen stor for at vi velger å avvikle. Grunnlaget for å ta beslutninger er rett og slett ikke tilstede.

Sjøl om Sørensen er i det som kan beskrives som knallrød sone, så har han også tanker om gårdbrukerne som ligger lengre unna selve støykilden.

- For landbruket totalt sett er det kanskje viktigere å få en rask avklaring for de som er usikre på om de havner i gul støysone. Vi i rød sone vet hvor vi ligger.

Løsningsvilje som forduftet

Rapporten tegner et på mange måter nyansert bilde av situasjonen de aktuelle gårdbrukerne beskriver. Noen er optimister, og tror det vil finnes løsninger som gjør det mulig å drive gården videre også etter at F-35 er operative fra Ørland.

Andre har langt større skepsis til framtida. Felles for de fleste er opplevelsen av at langvarig usikkerhet sliter, både psykisk og fysisk. Nødvendige og ønskede investeringer blir utsatt i år etter år.

Flere sier også at de er skuffet over at det ikke er oppnådd enighet om hvordan støyoppgjøret skal komme i havn, og flere mener den løsningsviljen de opplevde fra Forsvarsbygg og myndigheter like etter stortingsvedtaket om basevalget i juni 2012 har forduftet.

Samarbeid må til

- Hvordan ser du for deg veien videre?

- Det er faktisk mulig å ta tak i alle punkter som kommer fram i rapporten. Om alle gode krefter bidrar på en måte bøndene som beslutningstakere ønsker, så kan vi få svar på hvordan vi best skal drive landbruk i rød og gul støysone. Tar vi derimot ikke tak i dette, så blir rapporten et dokument over de muligheter som vi lot gå til spille, mener gårdbrukeren.

Individuelle løsninger

- Vi jobber med å få til en rådgivningspakke for de sterkest berørte gårdbrukerne i støysonen, sier prosjektleder for landbruksprosjektet i Ørland kommune, Kari Frøseth. Hun er tydelig på at denne pakken skal by på individuelle løsninger basert på den enkelte gårdbrukers behov og ønsker.

- For gårdbrukerne som er berørt av flybasen er livet satt på vent. De må få avklaringer. Gården er ikke bare arbeidsplassen, men også livsverket for mange, poengterer Frøseth overfor Fosna-Folket.

Les mer om saken i fredagens papiravis.

Prosjektleder Kari Frøseth lover de støyrammede gårdbrukerne individuelle rådgivningspakker. Foto: Skjalg Ledang