Anne-Lise Haugdahl Humstad fra Åfjord og Thomas Borg fra Ørland er to av de som reiser rundt for å kle av sauene ullkåpa.

-Flere og flere gårdbrukere bruker profesjonelle klippere, og om lag 80% av norske sauer klippes av omreisende klippere anslår Borg.

- Saueklipping er ikke et vanlig yrke, så jeg får ofte spørsmål om hvorfor jeg driver med dette ler Anne-Lise.

Hun ble helfrelst etter klippekurs og deltakelse på NM.

-Det er bare min andre sesong nå, og jeg kombinerer klippinga med annen jobb, men det er et knallbra miljø og en utfordrende jobb som man stadig utvikler seg i, sier Humstad.

Nortura klippeteam

Thomas har jobbet som klipper i 15 år, og etter ei samling med Norturas klippeteam i Midt-Norge begynte de to å reise rundt å klippe sammen.

-Det er mye artigere når man er to. Da blir det både litt konkurranse, man kan lære av hverandre og det blir gode diskusjoner, er begge enige om.

- I klippeteamet i Trøndelag er det omkring 12 stykker som møtes på samling. Dette er et veldig positivt initiativ av Nortura, sier Humstad.

Da Nortura gikk over til linjeklipping på slakteriene for å øke effektiviteten ble det fryktet at rekrutteringen til yrket skulle gå ned. For å motvirke dette startet Eirik Kolbjørnshus i Nortura Øst klippeteam.

-Målet er å yte service til bonden, uavhengig av leverandør, rekruttere nye klippere og skolere de etablerte. I tillegg er det en viktig miljøskaper og samlingene er trivelige, forteller Humstad.

God økonomi for bonden

En profesjonell klipper er effektiv, sikrer god kvalitet på ulla og behandler sauen skånsomt. Dermed sparer bonden både ryggen og tida si, og best mulig kvalitet på ulla virker positivt inn på økonomien.

-I dag er det slik at mange sauebønder har jobb utenfor bruket, og mener de tjener bedre på å jobbe enn å ta seg fri for å klippe sauen selv, sier Humstad.

En gårdbruker trenger gjerne lengre tid på å klippe en sau, det er veldig tungt arbeid og det er kostbart å holde utstyr selv.

-Det er nok også en forklaring på at de fleste velger profesjonell saueklipper, forteller Thomas.

Kurs i ullsortering

Flere på Fosen har sau av de gamle rasene gammelnorsk spælsau, grå trøndersau og villsau. Denne ulla har egenskaper som ikke passer så godt inn i vanlig industriproduksjon og betalingen har vært laber.

-Men vi ser nå en økt interesse for garn av gamle, verneverdige husdyrraser både nasjonalt og internasjonalt, sier Humstad.

God sortering er alfa og omega for å få brukt denne ulla, da den ofte er tovet og av ulik kvalitet. Derfor arrangerer Landbruksprosjektet i Åfjord, Rissa og Roan et ullsorteringskurs i Rissa 7.mars, i samarbeid med Selbu Spinneri og Fosen Folkehøgskole.

-Dette er et etterspurt tiltak i næringa, spesielt er flere unge og nye sauebønder interessert i dette, informerer Anne-Lise.

Travel tid

Saueklipperne går en travel tid i møte med klipping i hele Trøndelagsregionen.

-Kabalen har gått opp overraskende bra i år. Vi har enda noen få dager ledig om noen trenger klipping, sier Borg.