Vil få folk til å spise mer lama

- Det er et fantastisk godt og sunt kjøtt, sier lamaeier Marianne Schanke.
Nyheter

Lamaer ble innført i Norge på slutten av 90-tallet, først og fremst fordi de er gode beitedyr. Ekteparet Marianne og Inge Schanke fikk sine første lamaer i 2007, nettopp fordi de ønsket at kameldyret fra Sør-Amerika skulle åpne gjengrodde beiter ved hjemgården deres på Nes i Bjugn kommune.

- De gjør en god jobb, det ser ut som en golfbane etter dem. De spiser alt, både einer, gran og furu, forklarer Marianne Schanke.

Magert og proteinrikt

Flokken som til å begynne med telte tolv dyr, ble etter hvert større, og ekteparet innså at lamaer også kunne brukes som mat.

- Vi oppdaget at lamakjøtt er fantastisk godt, forklarer Schanke.

- Det er magert og proteinrikt med en mild smak. Vi spiser nesten ikke annet, og bruker det både til pizza, gryterett, pølser og som vanlig kjøtt.

Siden det er veldig proteinrikt trenger kjøttet lenger steke- og koketid enn vanlig biff, opplyser Schanke.

LES OGSÅ: Gårdbruker fra Ørlandet satser for fullt som kjøttprodusent

Utfordrende slakt

I Norge kan foredling av kjøttet være utfordring, ifølge lamaeieren.

- Kjøttprodusenter har ikke nødvendigvis slaktelinjer som er tilpasset dyrene, og siden det er relativt få som driver med dette, blir det dyrt for oss å inngå avtale med et slakteri.

Løsningen ble å slakte hjemme, og drive gårdsutslag. Mattilsynet godkjenner salg av hele og halve dyr. I høst slaktet de til fjorten dyr til sammen.

- Det hadde vært fint om nordmenn ble et lamaspisende folk. Kjøttet er jo så å si økologisk, og veldig sunt, sier Schanke.

Fin hobby

Ekteparet har riktignok ingen ambisjoner om å gjøre lamaholdet til levebrød, men ser det som en fin hobby.

- Vi kommer til å fortsette å ha dyrene, fordi de gjør en fin jobb i marka. Så er vi litt i tenkeboksen når det kommer til å bygge et eget slakteri som hadde gjort det mulig å selge lamakjøtt i mindre biter, forklarer Schanke.


Her er Perle - født 29.mars 2009

Ny firføtt bjugning på Nes