- Kostnadsnivået per pasient er så høyt at det ikke kan forsvares å gjøre om dette til et permanent tilbud fra 2016, sier helseministeren til Fosna-Folket.

Hysnes helsefort har siden åpningen i 2010 jobbet for å få sykmeldte tilbake i arbeid gjennom såkalt arbeidsrettet rehabilitering. Litt over 20 leger, forskere og andre jobber på helsefortet. Hysnes har tilbud til personer, som er langtidssykmeldte på grunn av kroniske smerter, muskel- og skjelettlidelser, kronisk utmattelse eller letter psykiske lidelser. Deltakerne får også forespørsel om å bli med på et forskningsprosjekt. Per januar 2013 hadde 86 prosent samtykket i dette.

Bevilgninger på statsbudsjettet

Da den militære aktiviteten på Hysnes fort opphørte i 2001, måtte Rissa kommune snu seg om for å få til ny aktivitet. Forsvaret var en svært viktig aktør for å skape et levende samfunn i Hasselvika. Rissa kommune overtok arealer og bygningsmasse etter at fortet ble nedlagt. Deretter startet arbeidet med å skape ny aktivitet og arbeidsplasser i Hasselvika. Daværende helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) var en stor pådriver for Hysnes-prosjektet. Tidligere Rissa-ordfører Per Kristian Skjærvik (Ap) arbeidet også på spreng for å få gjennomført satsingen. Til tross for skepsis fra ledelsen i St. Olavs hospital, ble prosjektet realisert. Hysnes helsefort ble gitt øremerkede midler over statsbudsjettet gjennom ordningen «raskere tilbake». Helse midt og St. Olavs hospital skulle motta totalt 186 millioner kroner fordelt på en femårsperiode. Det ble skissert årlige bevilgninger i perioden 1.1.2010 – 31.12.2014.

Ble forlenget med et år

Under valgkampen i fjor høst kom imidlertid daværende helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) med en gladmelding til Hysnes. Prosjektet ble gitt midler over statsbudsjettet også i 2015. Det innebar at driften ville bli videreført ut neste år. Evalueringen av prosjektet skal også starte neste år, og de nye bevilgningene innebærer at Hysnes vil være i drift når evalueringen er ferdig.

- Kostbart

Regjeringen har nå altså besluttet at den nasjonale finansieringen av Hysnes helsefort opphører fra 2016.

–Dette har vært et svært kostbart og tidkrevende prosjekt, der man har brukt 227 millioner kroner på et rehabiliteringstilbud som har gitt færre behandlingsplasser enn annen bruk av pengene. Regjeringen ønsker å styrke rehabiliteringstilbudet i norsk helsetjeneste, og da må vi sørge for at flest mulig pasienter kan få best mulig behandling for de ressursene vi har, sier helseminister Høie.

Han opplyser at alle midlene, som har gått til Hysnes Helsefort, vil tilbakeføres til den nasjonale rammen for Raskere tilbake-ordningen.

- Helse Midt-Norge har avtaler med private rehabiliteringsinstitusjoner, som sikrer at pasientgruppene som er aktuelle for tilbudet ved Hysnes, er sikret et alternativt tilbud når aktiviteten ved Hysnes Helsefort utløper, sier Høie.

Ville si ifra tidlig

Han påpeker at Hysnes Helsefort ble etablert som et forskningsprosjekt innen arbeidsrettet rehabilitering.

- Denne forskningen vil vi nå sørge for at kan ferdigstilles, ved å videreføre driften i 2015. Prosjektperioden gikk egentlig ut i 2014. Kostnadsnivået per pasient er så høyt at det ikke kan forsvares å gjøre om dette til et permanent tilbud fra 2016. For å gi Rissa kommune muligheten til å finne en alternativ bruk av lokalene, var det viktig å ta denne beslutningen så tidlig som nå. Det gir kommunen god tid til å omstille seg, sier Høie.

Fosna-Folket har ikke lyktes i å få en kommentar fra Rissa-ordfører Ove Vollan (H).

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Bjørn Stuedal