Bryggebrann på Uthaug

Politiet i Trøndelag meldte i 13.30-tiden tirsdag ettermiddag om en brann på Uthaug brygge i Ørland kommune. Brannvesenet fikk kontroll på brannen i 15-tiden.

Det er kraftig brann på Uthaug med høye flammer.  Foto: Terje Dybvik

Nyheter

– Det er fem brygger på Uthaug havn. Vi har fått beskjed om at en av disse står i brann, opplyste brannvakt Jostein Tangen i 110-sentralen i Midt-Norge til Fosna-Folket.

Det var en av eierne av en av bryggene som oppdaget og tipset først om brannen.

Klokka 13.52 fortalte Fosna-Folket reporter på stedet at brannvesenet og politi var på plass med mye mannskap og jobber iherdig. Også to ambulanser var tilstede.Ørland flystasjon hadde også mannskaper og bil på stedet, det samme har Sjøforsvaret, som var der med en brannbåt.

– Det er full fyr i den ene brygga, men det ser ut som flere brygger står i fare, sa Fosna-Folkets reporter på stedet.

Klokken 14.02 opplyser Fosna-Folkets reporter om at to brygger ser ut til å stå i brann.

– To av bryggene brenner ned. Det er den tredje på rekka de prøver å berge. Jeg klarer ikke se om det brenner i den, sa han klokken 14.15.Mer spredning

Klokken 14.45 sa Tangen ved 110-sentralen at brannen hadde spredd seg til en tredje brygge.

– Vi har ikke kontroll, det er snakk om brann i ihvertfall to. Det siste er at det er gått over i den tredje, vinden er slik at den går langs bryggen. Vi har godt med ressurser på stedet, sa Tangen til Fosna-Folket.

Minst en av bryggene var da fullstendig nedbrent.

Tangen sa det for øyeblikket ikke var fare for spredning til bolig.

– Slik situasjonen er nå er det ikke spredningsfare mot husene som går dit, men de går mot industribygget til Grøntvedt. Det er et stykke bort dit, og eksakt slik det er nå er det ikke fare for det, men vi har valgt å evakuere.

Kontroll

Klokken 15.07 snakket Fosna-Folket igjen med 110-sentralen. Da opplyste de at brannmannskapet hadde fått kontroll på brannen.

– Det siste er at de har funnet varmgang i brygge nummer fem, men de har kontroll på det. De har kontroll på brannen ellers. De driver med kontroll av brann i forskjellige sektorer, sa underbrannmester Espen Singstad til Fosna-Folket.

Politiets innsatsleder på stedet, Jan Ivar Småvik, sa man så langt ikke vet hva brannårsaken er.

– Vi har ikke oversikt over hvor og hva som startet brannen. Det er alt for tidlig å si. Vi har startet avhør av personell som har vært på stedet. Brannvesenet mener de har kontroll på videre spredning, sa han til Fosna-Folket.

Han berømmet innsatsen til brannmannskapet.

– Alle tilgjengelig ressurser har vært på stedet og gjort en fantastisk jobb. Vi trodde alle bryggene skulle gå, men brannvesenet har begrenset det til «bare» to brygger. All ære til de, sa Småvik.

Evakuering

Under brannen ble flere evakuert.

– Arbeiderne på Grøntvedt Pelagic og beboere i Sjøgata ble evakuert, og er det fortsatt, men det er ikke fare for at brannen skal spre seg videre, sa Småvik.

Personer på stedet ble bedt om å holde 100 meters avstand, blant annet på grunn av eksplosjonsfare fra gassbeholdere.

– Det sies at det var gassflasker i brygge nr 3 - den skal være tømt - og den brygga ser også ut til å berges, sa Fosna-Folkets reporter på stedet.

Det bekreftet Tangen ved 110-sentralen.

– Det var noen gassflasker inne i der, propan og argon brukt til sveising. Det var noen flasker i bygget som brant først, de er tapt, men vi har tatt ut de fra brygge tre.

Han sa til NRK at de klarte å berge 14 gassflasker fra å eksplodere.

En brygge står i fyr på Uthaug.  Foto: Eskil Engdal