Ber arbeidsgiver betale korona-test, dersom folk har vært i utlandet

Har du rett på sykepenger? Må du i karantene når du kommer hjem? Hva bør man tenke på før man bestiller ferieturen til utlandet? Dette er kommuneoverlegens råd for reising i tråd med de nye reglene som gjelder fra 15. juli.

Kommuneoverlege i Ørland kommune, Siw-Lindia L. Ledsaak.  Foto: Jakob Ellingsen

Nyheter

Torsdag kom regjeringen med nye reiseråd som skal gjelde fra 15. juli.

Fra den datoen hever regjeringen innreiserestriksjoner for innbyggere i Schengen og EØS-området som derfor får komme inn i Norge. Det gjør at utenlandske turister fra disse landene kommer inn landet.

En rekke EØS-land med tilsvarende restriksjoner for nordmenn i dag har varslet at de på samme måte vil slippe inn norske turister fra 15. juli.

Folkehelseinstituttet (FHI) skal lage en oversikt over land med lav smitte. Land som får grønt lys blir godkjente feriedestinasjoner der man slipper karantene når man reiser inn og kommer hjem fra landene.

Ikke rett på sykepenger

Regjeringen opplyser at de oppdaterer kartet med de landene man kan reise til og fra karantenefritt skal oppdateres hver 14. dag og vil komme for første gang 10. juli.

– Man kan altså risikere at man booker ferie på et tidspunkt hvor et land har lavt smittetrykk, noen uker senere kan landet ha fått en forhøyet smitterisiko og ikke lenger oppfyller kriteriene. Da må man i karantene når man kommer hjem. sa statsminister Erna Solberg (H) på pressekonferansen der de nye rådene ble offentliggjort, ifølge NTB.

Siw-Lindia Ledsaak er kommuneoverlege i Ørland kommune. Hun påpeker at når landet åpnes for mer innreise og utreise, så gjør det at det kan bli større smittepress med koronaviruset.

- Om man reiser til utlandet og så kommer tilbake og må i karantene har man ikke krav på sykepenger eller sykemelding. Nå er alle klar over situasjonen. Da er det heller ikke naturlig at myndighetene dekker kostnadene om man tar risiko, sier Ledsaak.

- Det er det viktig å være klar over før man bestemmer seg for å reise ut, sier hun.

Kan komme karantene likevel

Smitteutviklingen i Europa er fortsatt uoversiktlig og kan raskt endres.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) stadfestet derfor at unntaket fra karantenereglene ikke betyr at myndighetene oppfordrer til at man reiser. Hver enkelt bør tenke nøye gjennom om det er nødvendig å reise, sa utenriksministeren da de nye rådene ble presentert.

For eksempel var Gotland i Sverige inntil nylig et karantenefritt reisemål på lik linje som alle de nordiske landene unntatt resten av Sverige. Men nå må man i karantene dersom man reiser til Gotland ettersom området ikke lenger oppfyller de norske myndighetenes kriterier for lav smitte.

- Om man reiser til utlandet bør man tenke på om man har mulighet til å sitte ti dager i karantene når man kommer hjem. Karantenereglene kan endres mens man er ute og reiser, sier Ledsaak.

- Smittesituasjonen dit man skal kan også endre seg mellom man bestiller reise og eventuelt reiser. Jeg vil anbefale ikke å reise til utlandet om det ikke er nødvendig. Man behøver ikke ta den sjansen, sier kommuneoverlegen.

Betale for egen test

Ledsaak forklarer at det offentlige helsevesenet koronatester i hovedsak de som har symptomer på det som kan være en koronasmitte.

- Det kan være i noen få tilfeller aktuelt å teste nærkontakter uten symptomer for å kunne slippe karantenetiden. Det er åpnet opp for å kunne teste symptomfrie arbeidstakere fra utlandet for å unngå karantenetid. Dersom man ønsker koronatest uten symptomer på det grunnlaget, må arbeidsgiver betale for disse testene, sier Ledsaak.

- I Ørland kommune har vi ikke kapasitet til denne typen testing ved koronateamet eller legekontorene. Arbeidsgiver må da selv kontakte noen som kan gjennomføre denne testingen, slik som bedriftshelsetjenesten, fortsetter hun.

- Dypt bekymret

Ledsaak understreker hvor viktig det er fortsatt å ha fokus på de vanlige smittevernreglene, som å holde en meters avstand og god håndhygiene.

- Det vil reise flere folk ut og inn fra landet og også innad i Norge. Det er ikke sikkert man treffer på de som er veldig syke, men de som er lett syke eller nesten ikke har symptomer kan også smitte andre med korona, sier kommuneoverlegen.

- Jeg er dypt bekymret for at folk kan samles for tett og ikke holde nok avstand. Jeg hører både lokalt i vår kommune og fra andre kommuner at én-metersavstanden blir kortere og kortere, sier Ledsaak.

- Dersom vil skal unngå å måtte lukke ned deler av samfunnet igjen, må vi fortsette å være flinke til å forebygge smitte og huske på å ha fokus på smitteverntiltakene hver dag, sier hun.

Ta kontakt ved brudd

Ledsaak ber også om at folk tar kontakt med kommune eller politiet dersom man opplever at turister eller arbeidstakere fra utlandet ikke overholder karanteneregler slik man er pålagt. På den måten kan man fange opp og få gitt veiledning om karanteneregler og smittevern.

Kommuneoverlegen oppfordrer også folk til å sjekke opp de nyeste rådene og informasjonen om koronasituasjonen i løpet av sommeren siden råd kan endre seg.