Krigshelt har fått sitt navn på vei i Fosen

En rekke veier, bygninger og møterom skal få sine nye navn ved Ørland flystasjon.

Skiltet med Wilhelm Mohrs vei settes opp ved Ørland flystasjon.  Foto: Forsvaret / Ørland flystasjon

Sjef for 132 luftving, oberst Øyvind Gunnerud, under oppsettingen av skiltet for Wilhelm Mohrs vei.  Foto: Forsvaret / Ørland flystasjon

Nyheter

Nå er første skilt kommet opp: Wilhelm Mohrs vei.

«Little Norway»

At hans navn kommer opp som det aller første, er ikke uten grunn. Den norske piloten og offiseren Wilhelm Mohr, som døde i 2016 i en alder av 99 år, mottok en rekke utmerkelser. Det ikke minst for sin innsats under krigen. Under utbruddet av 2. verdenskrig var Mohr å finne ved Værens flystasjon. Han ble senere med på å bygge opp flygerutdanningen på basen «Little Norway» i Canada under krigen.

Wilhelm Mohr deltok i opprettelsen av 331-skvadronen. Senere ble han skvadronsjef for 332-skvadronen. Mohr var aktivt med i luftkampene over Den engelske kanalen, Frankrike og Belgia.

Adjutant for kong Haakon VII

Etter krigen ble Mohr adjutant for kong Haakon VII. Senere ble han stabssjef i Luftforsvarets Overkommando, sjef for Luftforsvaret det meste av 1960-tallet, før han avsluttet sin militære karrière som direktør ved Forsvarets høgskole.

LES OGSÅ:
* Luftforsvarets far er død - Fosna-Folket
* Luftforsvaret markerte nøytralitetsvakta - Fosna-Folket

Wilhelm Mohr og en Tigermoth var æresgjester under markeringen av nøytralitetsvakten på Storfosna i Ørland høsten 2009.   Foto: Snorre Berg


– Første gangen

Stasjonsprest Sverre Stai ved Ørland flystasjon sier det er et historisk skilt som nå har kommet opp.

– Mohrs vei er også å finne i Bergen, men dette er første gangen han får hele sitt navn på en vei.

– Er det bestemt hvilke nye navn som ellers vil komme på ulike veier på flystasjonen?

– Det er en pågående prosess å navngi det som skal navngis, så jeg har ingen liste å gi deg. Vi får komme tilbake til det etter hvert. Det er navn med kulturell forankring til flystasjonen vi søker, opplyser Sverre Stai.