Kaldeste mai dette årtusenet

Årets mai-måned var den kaldeste i hele Norge siden 1997, på Fosen snek man seg tidvis under null grader.

Årets mai var den kaldeste på landsbasis dette årtusenet. Det lå snø på frontruta til Fosna-Folkets bil på Brekstad 14. mai.  Foto: Jakob Ellingsen

Nyheter

Mai var en kald måned i store deler av landet. Månedstemperaturen lå 1,1 grad under normalen, og dermed ble årets mai måned den kaldeste siden 1997.

Det viser månedsstatistikken fra Meteorologisk institutt. På Fosen var man både på stasjonen på Ørland og i Åfjord mer enn landsgjennomsnittet under normaltemperaturen.

På Ørlandet var det -1,5 grader på det kaldeste. Det ble målt 11. mai. I Åfjord holdt man seg akkurat på rett side av skalaen med 0,0 grader som det kaldeste på 14. mai.

I Rissa var man også under frysepunktet. Der ble det registrert -0,7 grader på det kaldeste, også det 11. mai.

Kald og våt

– Generelt har vært en relativt kald og våt mai i dette området. Temperaturen var 1-2 grader under normalen, sier klimaforsker Line Båserud ved Meteorologisk institutt til Fosna-Folket.

Gjennomsnittstemperaturen for Ørland lå på 7,2 grader, halvannen grad under normalen, mens man i Åfjord var to grader under normalen og endte opp med 6,6 grader som gjennomsnittstemperatur.

Værstasjonen i Rissa har ikke vært operativ lenge nok til at man har etablert en normaltemperatur.

– For landet som helhet, var det også en kald mai. Det er kun deler av Troms og Finnmark som er over normalen, sier Båserud.

200 prosent

Det var også veldig vått i årets mai.

– For landet som helhet var nedbøren over normalen, med områdene Møre og Romsdal og Trøndelag som våtest i forhold til normalen, sier klimaforskeren.

Bessaker, Leksvik og Åfjord registrerte alle nedbørsmengder på rundt 200 prosent av det normale.

Leksvik, som hadde lavest nedbørsmengde i forhold til normalen, lå på 123,2 millimeter med nedbør. Det tilsvarer 190 prosent av normale nedbørsmengder i mai.

Bessaker hadde den laveste mengden i mai, med 122,9 millimeter, men det regner vanligvis enda mindre i mai-måned, da det var 228 prosent av normalen.

Åfjord hadde størst nedbørsmengde av de tre værstasjonene som registrerte det på Fosen. Der var det 129,7 millimeter med nedbør, 200 prosent av normale mengder.