Kommuneoverlege: - Ikke slapp av så mye at samfunnet må stramme inn igjen

Kommuneoverlege Siw-Lindia L. Ledsaak i Ørland kommune oppfordrer alle til fortsatt å ta smittevern-tiltak på alvor.

Kommuneoverlege Siw Lindia L. Ledsaak i Ørland kommune.  Foto: Jakob Ellingsen

Nyheter

- Ikke slapp av så mye at samfunnet må stramme inn igjen. Nå begynner barn og unge å få lov til å gå på skole og i barnehage igjen, og samfunnet for øvrig åpnes mer og mer. Jeg ser selv og får tilbakemeldinger fra andre på at folk i kommunen slipper mye mer opp på smittevernet nå. Vi må fortsatt ta smittevernet på alvor, sier kommuneoverlege Siw-Lindia L. Ledsaak.

Barnehagene har åpnet med omfattende smitteverntiltak. Det samme gjelder for de yngste årskullene på barneskolen.

- Slik jeg ser det er ikke barnehagen eller skoler som er den største skjulte smitteplassen da man skal ikke gå dit om man er syke eller om så bare forkjølet. Og man skal være lenger hjemme enn man ellers ville vært. Barnehagene og skolene har tett samarbeid med helsesykepleierne og meg der vi drøfter ulike problemstillinger.

- Hold avstand

- Folk slapper mer av i samfunnet ellers. Her oppfordrer jeg innbyggerne i kommunen til å fortsatt være forsiktig og ta forholdsregler. Er man flinke til å vaske og sprite hender? Er det nødvendig å handle hver dag? Bør man planlegge en sammenkomst eller fest? Holder man god nok avstand på butikken eller på kollektivtransport vi benytter oss av? Det er slike steder jeg anser smitterisikoen som størst akkurat nå og ikke på skolene og i barnehagen, sier Ledsaak.

Det har ikke vært påvist nye koronatilfeller på Fosen på flere uker. Det betyr ikke at det ikke kan finnes koronasmitte i kommunen.

Målet er at smitten skal forhindres så mye som mulig samtidig som samfunnet kan være i så stor aktivitet som er trygt når man tar forholdsregler og følger smittevern godt.

- For eksempel er hurtigbåtene fullere. Folk stimler ganske tett sammen når de skal av eller på. Jeg opplever at folk slapper litt av. Vi må holde ut og ta dugnaden på alvor, sier Ledsaak.

- Det gjøres en formidabel jobb i skoler og barnehager med fokus på renhold, håndhygiene og smitteforebygging. Det er svært viktig at barn og unge fortsatt får gå på skole og i barnehage og at flere elever forhåpentlig kan gå tilbake på skolen snart. Da må vi fortsatt være flinke i hele resten av samfunnet også, sier Siw-Lindia L. Ledsaak.