Opphever de kommunale reiserestriksjonene

Ørland kommune skriver i en pressemelding fredag ettermiddag at kommunen opphever sine lokale reiserestriksjoner til andre steder i landet etter at smittesituasjonen har endret seg siden vedtaket kom søndag 15. mars.

Ørland rådhus i Bjugn.  Foto: Jakob Ellingsen

Nyheter

15. mars besluttet Ørland kommune å innføre hjemmekarantene for innreisende til kommunen for å forsterke beskyttelsen av Ørlands befolkning mot smittepress for korona-viruset.

Ørland kommune skriver at det var i tråd med Folkehelseinstituttet (FHI) sine foreslåtte tiltak for hvilke tiltak som kan ha effekt mot smittepress under en virusepidemi i fase 1.

Med fire positive smitteprøver i kommunen som ikke har noen sammenheng, er kommunen over fase to av en epidemi, og kommunen vurderer at reiserestriksjonene nå ikke er like aktuelt som tiltak.

Fra og med fredag er reiserestriksjoene opphevet. Det betyr at man ikke lenger skal sitte i karantene dersom man har vært i kommuner med høy andel smittede innbyggere, som Trondheim eller Åfjord kommuner, eller fylker som Oslo eller Viken. Alle disse geografiene har ligget over Ørland kommunes grense på 0,18 smittede per tusen innbyggere.

Separate tilfeller

Da Ørland kommunes reisekarantener med 14. dagers karantene for de som kom til kommunen, med en rekke unntaksbestemmelser, ble innført hadde ingen fått påvist koronasmitte i kommunen.

I løpet av det siste døgnet er det blitt klart at de fire smittetilfellene påvist så langt ikke har sammenheng.

Per fredag ettermiddag like før klokka 17.00 er det ikke bekreftet nye koronatilfeller i kommunen utover de fire kjente.

Ørland kommune skriver at minst en av de smittede helt sikkert er smittet i Ørland kommune.

«Med 4 smittede i kommunen, og når man ser på antall smittede i nærkommuner, vurderer kommuneoverlegen det slik at smittepresset lokalt er sannsynligvis like stort som smittepresset utenfor kommunens grenser, kanskje til og med større», skriver Ørland kommune i pressemeldingen.

Nye detaljer

I tillegg til at smittesituasjonen i Ørland kommune er endret seg siden reiserestriksjonene ble innført 15. mars, har FHI kommet med nye detaljer for hvilke tiltak som regnes som hensiktsmessige for ulike faser av koronasmitte.

Ørland kommune skriver at de mottok de siste vurderingene fredag 20. mars.

Nå beskriver Ørland kommune seg mellom fase to og fase 3 av en korona-epidemi.

«I fase 2 står det beskrevet at reiserelaterte tiltak kan vurderes, mens i fase 3 er reiserelaterte tiltak ikke relevant lenger», skriver Ørland kommune.

Det gjør at avveiningen mellom effekten av reiserestriksjoner og ulempene det har har endret seg.

«Ulempen ved reiserestriksjoner vurderes nå som av større belastning enn de fordelene man vil oppnå ved å opprettholde et slikt tiltak», konkluderer Ørland kommune.