En annerledes skolehverdag: – Om alle overholder reglene kan det kanskje bli russefeiring

Siste året på videregående skole ble ikke helt som Emma Lund og avgangskullet på Johan Bojer videregående skole hadde sett for seg.

Emma Lund er en av alle skoleelevene som sitter hjemme i disse dager.  Foto: privat

Nyheter

Nå må hun jobbe hjemmefra i Indre Fosen, og kanskje se at russefeiringen - som avslutter tre år med videregående skole - ikke blir noe av.

– Vi bruker en plattform som kalles Canvas. Der legger lærerne ut hva vi skal gjøre på kalenderen. Vi har også en konferanseside, der vi kan få møte læreren, sier Lund.

Hun synes det er litt rart å sitte alene med skoleoppgavene, men mener lærerne har taklet det bra.

– Dette er jo uvant både for dem og oss, men vi lærer ilag. Vi har konferanser og innleveringer og jeg er meget imponert over hvor bra det egentlig går, sier hun.

Fordeler

– Er det noen fordeler med å sitte alene?

– Ja, for meg er det det. Jeg har alltid vært en person som lærer godt når jeg sitter alene. Men jeg savner det sosiale, savner vennene mine. Vi er jo på facetime og snapchat, men det blir ikke det samme.

– Går leksene kjappere?

– Ja, det gjør nok det. Jeg jobber mer effektivt når jeg sitter alene hjemme.

– Tror du alle er strukturert nok til å styre sin egen skolehverdag?

– Det er nok litt ulikt fra person til person, men jeg tror de fleste synes det går bra. Og så har jo alle en mulighet til å ha kontakt med læreren.

Russ

– Hva tenker dere om den forestående russefeiringa?

– Vi er nok litt splitta. Noen håper at det skal gå bra slik at vi får feiret lell, kanskje litt senere. Men de fleste er avventende. Om alle overholder reglene myndighetene setter, kan det kanskje gå fortere over, sier Lund.

Hun påpeker at det er ikke festinga som er viktig for de fleste av russen, men det sosiale.

– Vi ønsker jo å henge sammen den siste måneden før vi skal gå fra hverandre etter 13 år. Denne russefeiringen kommer vel til å gå inn i historiebøkene, sier hun.

Hele familien hjemme

Selv om hun sitter alene på rommet sitt med leksene, er hun ikke alene i huset. Broren sitter på sitt rom, og mor og far har hjemmekontor på stua.

Nyhetssendingene er en viktig del av hverdagen i disse dager.  Foto: privat

– Det er litt spesielt, men det går bra. Vi bor sånn til at vi kan gå turer med hundene når vi trenger en pause, så det fungerer greit. Og så blir vi veldig opphengt i media. Vi følger med, og det er nyhetene vi snakker om for tida, sier Lund.