Stenger alle barnehager og skoler. - Norge blir satt på en stor prøve som samfunn

Statsminister Erna Solberg (H) varslet på en pressekonferanse klokken 14 torsdag at regjeringen nå tar i bruk kraftige grep for å hindre spredning av koronaviruset.

Johan Bojer skole, skolested Leksvik i Indre Fosen kommune.  Foto: Sigrun Overland

Nyheter

Statsminister Erna Solberg holdt torsdag en pressekonferanse sammen med helseminister Bent Høie, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

– Dette er en vanskelig tid for Norge og verden. Norge blir satt på en stor prøve som samfunn og som enkeltmennesker, sier Solberg.

Hun varsler at vi alle vil få en annerledes hverdag fremover.

– Det er avgjørende at alle landets innbyggere deltar i dugnad for å bremse smitte. Det skal vi gjøre i solidaritet med eldre, kronisk syke og andre som er spesielt utsatt for å utvikle alvorlig sykdom, sier Solberg.

– Vi har allerede innført tiltak, men de er ikke lenger nok. I dag kommer de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Tiltakene kommer til å få stor inngripen i vår personlige frihet. Det griper inn i vårt hverdagslig og hvordan samfunnet fungerer, sier Solberg.

Helseminister Bent Høie (H) oppfordrer alle til å unngå fritidsreiser i tiden fremover.

Helsepersonell forbys å reise til utlandet. Kollektivtransporten skal imidlertid opprettholdes – blant annet slik at sikkerhetskritisk personell skal kunne komme seg på jobb.

– Butikker skal også være åpne. Det er ikke nødvendig å hamstre, sier helseministeren.

Alle serveringssteder må kunne holde en meters avstand mellom menneskene. Buffeter blir ikke tillatt.

– Alle virksomheter i serveringsbransjen, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand. Servering av mat skal ikke skje som buffé. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv, opplyser Helsedirektoratet.

Regjeringen fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig, og vil sette alle som kommer fra utenfor Norden i hjemmekarantene.

Dette er blant tiltakene som kommer fra Helsedirektoratet torsdag ettermiddag.

Helsedirektoratet understreker at all innenlands transport skal gå mest mulig som normalt, men oppfordrer til å unngå fritidsreiser og alle reiser som ikke er strengt nødvendig. «Unngå offentlig transport hvis du kan, unngå andre steder hvor du lett kommer nær andre, unngå nærkontakt med andre,» er blant rådene.

Kollektivtransporten skal likevel opprettholdes, slik at de med kritiske samfunnsfunksjoner skal komme seg på jobb.

Det strengeste tiltaket er altså at alle som har reist utenfor Norden etter 27. februar, skal i karantene i 14 dager når de kommer hjem.

Dette stenges

Helsedirektoratet skriver at det nå er nasjonalt forbud mot følgende og disse aktivitetene må stenges fra klokka 18 12. mars:

 • Barnehager
 • Barneskoler
 • Ungdomsskoler
 • Videregående skoler
 • Universiteter og høyskoler
 • Andre utdanningsinstitusjoner
 • Kulturarrangementer
 • Idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs
 • Alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand. Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
 • Treningssentre
 • Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking(piercing) og liknende
 • Svømmehaller, badeland og liknende
 • Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder både tjenestereiser og privatreiser. Vedtaket gjelder fra i dag og foreløpig ut april 2020.

Noen har krav på barnepass

Helsedirektoratet skriver at det er følgende unntak for pålegg om stenging av en rekke ting i samfunnet.

«Det er samtidig viktig å opprettholde virksomheten i helse- og omsorgstjenester og andre kritiske samfunnsfunksjoner, og å unngå at personer i risikogrupper brukes til barnevakt», skriver Helsedirektoratet.

«Ledere av barnehager og rektorer ved barneskoler må derfor sørge for et tilbud til barn av personell i helse- og omsorgstjenesten, transportsektoren eller innen andre kritiske samfunnsfunksjoner», skriver Helsedirektoratet

Følgende 15 områder er definert som kritiske samfunnsfunksjoner: Forsvar, lov og orden, helse og omsorg, redningstjeneste, IKT-sikkerhet i sivil sektor, natur og miljø, Forsyningssikkerhet, vann og avløp, finansielle tjenester, kraftforsyning, elektroniske kommunikasjosntjenester, transport, satellittbaserte tjenester, apotek.

Helsedirektoratet skriver videre at det samme unntaket der lederne av barnehager og barneskoler må sørge for tilbud for barn med særlige omsorgsbehov som ikke kan ivaretas når barnehage, skole eller andre dagtilbud er stengt.