Maksimum 50 får delta i begravelser: – Dette blir forferdelig vanskelig

Nidaros bispedømme har innført en hel rekke tiltak for å komme smittefaren med korona-viruset i møte.

Illustrasjonsbilde.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scapix

Nyheter

Alle gudstjenester i bispedømmet avlyses. Dåp og begravelser skal gjennomføres i samarbeid med den nærmeste familie, hvor det settes et tak på 50 deltakere.


Helsemyndighetene kom torsdag med nye, strenge tiltak som skal stanse koronasmitte i Norge

* Alle barnehager, ungdomsskoler, videregående skoler og utdanningsinstitusjoner stenges. Barnehager og skoler må imidlertid sørge for et tilbud for barn av helsepersonell og andre som jobber i kritiske samfunnsfunksjoner.

* Alle som har vært i utlandet må holde seg hjemme i karantene. Det gjelder også dem som ikke har vært i områder langvarig spredning. Tiltaket gjelder alle som er kommet til landet siden 27. februar.

* Helsepersonell får ikke lov til å reise utenlands.

* Alle fritidsreiser frarådes.

* Folk oppfordres til å jobbe hjemmefra og unngå reiser som ikke er strengt nødvendig.

* Det blir innført adgangskontroll til helseinstitusjoner. Unngå å besøke institusjoner for eldre og andre sårbare grupper.

* Det er forbudt med kultur- og idrettsarrangementer og organisert idretts både innen- og utendørs.

* Buffeter forbys. Restauranter og utesteder må legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand mellom gjestene.

* Alle treningssentre, svømmehaller og badeland stenges.

* Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, piercing og lignende stenges.

* Dagligvarebutikker får holde åpent.

* Kollektivtilbudet opprettholdes for å sikre at alle som har samfunnskritiske funksjoner kommer seg på jobb.

(©NTB)


– Folk underveis

Fosen-prost Brita Hardeberg sier det ikke er en enkel situasjon.

– I det vi snakker så er det folk som er underveis til Fosen for å delta i begravelse. Det er ingen enkel situasjon å skulle begrense antallet som skal få være med i kirka for å ta farvel med en av sine kjære. Kirka står imidlertid for en rekke arrangementer, og vi må ta hensyn til smittesituasjonen vi er oppe i, forklarer Hardeberg.

Gjennomføring av barnedåper og begravelser planlegges nå i samarbeid med den nærmeste familie.

– Da kan være en løsning for noen å organisere filming av seremoniene, sier Hardeberg.

– Kirka står for en rekke arrangementer, og vi må ta hensyn til smittesituasjonen vi er oppe i, forklarer Fosen-prost Brita Hardeberg.  Foto: Sigrun Overlnd


– Ta kontakt

En planlagt konfirmasjonsleir på Ørlandet avlyses. I Osen avlyses kveldsmat i kirka 11. mars. I Osen er i tillegg arrangementet «Lys Våken», som var planlagt til 21. og 22. mars, utsatt. Hardeberg sier ellers at alle samlinger for prestene i Fosen er kansellert.

– Alle kirkelig ansatte er i arbeid, selv om mye legges om. Det er bare å ta kontakt om man lurer på noe, sier Brita Hardeberg.

Tiltakene

Alle innførte tiltak i Nidaros bispedømme gjelder i første omgang til og med 22. mars:

1) Alle offentlige gudstjenester avlyses.

2) Begravelser blir gjennomført, men med begrenset antall deltagere. I utgangspunktet settes et tak på 50 deltagere, eventuelt nærmeste familie.

3) Innmeldte dåp gjennomføres som planlagt, men i en lukket gudstjeneste. Deltagelsen begrenses til et tak på 50 deltagere, eventuelt nærmeste familie og faddere.

4) Øvrige arrangement og samlinger som har et potensiale på mer enn 50 deltagere avlyses.

5) Der kommuner har innført strengere tiltak enn dette, vil kirken rette seg etter disse.

6) Ytterligere tiltak vurderes ut fra nasjonale og regionale helsevurderinger.

– Er her for alle som trenger det

Selv om disse tiltakene og avlysningene settes i verk, opplyses det om fra Nidaros bispedømme at kirken ønsker å være til stede i den utrygghet som mange kjenner akkurat nå: «Det kan fremdeles skje i mindre sammenhenger, i samtaler og ikke minst digitalt og på telefon.»

– Kirken har alltid vært et sted for å søke oppmuntring og støtte, og vi er her for alle som trenger det. Samtidig er det viktig å «ta en for laget». Det er nestekjærlighet og solidaritet i praksis, uttaler biskop Herborg Finnset i ei utsendt pressemelding.