Spiller inn debutalbum: – Gitar og bass spilte vi inn på kjøkkenet. Vokalisten ble plassert i et kott og trommisen satt i gymsalen

Fosningene i The Federation er i gang med å spille inn låter og jobber med å ferdigstille sitt første album.

The Federation er i gang med å spille inn sitt debutalbum.  Foto: Håkon Borgen Berg

Nyheter

Det blir ifølge bandet selv et skikkelig DIY-prosjekt, eller gjør-det-selv, om du vil.

- Når vi bestemte oss for å spille inn vårt debutalbum, så ville vi dra ut et sted i stedet for å sitte i øvingslokalet der vi alltid er ellers. Vi vurderte å dra på ei hytte for å spille inn, men vi ønsket et stort rom for å spille inn trommer, derfor le Storfosna skole aktuelt, forteller rytmegitarist Pål Vegar Leth-Olsen.

Trenger penger til tur

Etter å ha undersøkt kontaktnettverket sitt, så fant bandet ut at de fikk låne lokalet, samt opptaksutstyr til en billig penge.

- Albumet blir gjort i ekte DIY-stil, der alt er gjort av bandet selv. Grunnen til det er rett og slett at vi skal spille i Oslo etter sommeren, og vi trenger penger til den turen. Dermed kunne vi ikke hyre oss inn i et «ekte» studio med ekte produsenter og opptaksutstyr av høy kvalitet, forklarer Leth-Olsen.

Musikken spilte de derfor inn på et miksebord som de fikk lånt fra Lydn i Råkvåg, som også lånte ut mikrofoner. I tillegg fikk bandet låne mikrofoner av Ørland kultursenter og Syver Srøbka.

- Gitar og bass spilte vi inn på kjøkkenet. Vokalisten ble plassert i et kott og trommisen satt i gymsalen. Vi sov på naborommet og levde kun i vår egen boble hele helgen, sier Leth-Olsen.

Samtidig som det ble lagd middag satt gitaristene og spilte inn spor like ved.

- Det hele var veldig spesielt, men det fungerte godt. Utrolig nok er vi venner enda!

Slippes når det slippes

Det gjenstår fremdeles en del arbeid på albumet. Flere spor må spilles inn og det gjenstår fremdeles noe miksing og mastring før det kan slippes, opplyser bandet.

- Albumet vil ikke bli laget på CD-format eller vinyl, det vil derimot bli sluppet på alle digitale plattformer. Hvis noen absolutt vil ha en CD så kan også det ordnes på DIY-stil, rett å slett brenne ut en CD som vi gjorde før i tiden, forteller Leth-Olsen.

Håpet er at bandet skal få ut albumet før sommeren, men de er tydelige på at det slippes når det slippes.

- Det er ingen platekontrakt eller noe i den duren så det gjør vi selv. Det er heller ingen sponsorer eller økonomisk støtte av noe slag så alt er på bandets egen kappe, opplyser de.

- Hva tenker dere om mulighetene for musikken fremover?

- Hva som skjer i fremtiden får tiden vise, håpet er at albumet kan gjøre det slik at vi kan få spille på noen festivaler fremover. Det er jo selvfølgelig en ønskedrøm å være med på noe større, varme opp for større band. Men tiden vil vise hva som er mulig å få til. Samtlige i bandet har hus og hjem som skal forsørges så musikken er nok ingen heltidsjobb…Enda, sier Leth-Olsen.

Flere av låtene har aldri blitt spilt live enda så albumet vil by på noen overraskelser for de som har hørt bandet tidligere. Første gangen disse blir spilt live blir på 8´ern Pub den 21.mars.

- Da blir det show med ekstra lyssetting, røyk og gode greier, lover bandet.

Innskudd av funk, disco og pop

- Hvordan vil dere beskrive musikken?

- Musikken er det litt vanskelig å beskrive. Det er absolutt i rock/metal sjangeren, med et hardt innskudd av funk, disco og pop. Målet er å lage et underholdende album med noe for alle og enhver. Vi har allerede begynt så smått å skrive låter til neste album så vi er fremdeles sultne på mer, sier Leth-Olsen.

Hvert enkelt medlem i bandet har lang fartstid som musikere, men selve bandet har bare eksistert i litt over ett år, opplyser Leth-Olsen.

- På den tiden så har vi gjort mye morsomt. Vi har vært på «turne» i Nord-Norge hvor vi kjørte en kassebil hele veien, varmet opp for Stage Dolls og Divided Multitude. Vi har deltatt på en internasjonal musikkonkurranse hvor vi havnet på en småfin andreplass i byfinale, spilt konserter stort sett i hele Trøndelag, spilt på radio i både Trondheim og i Bodø. Fremtiden ser lys ut og vi er veldig nysgjerrig på hva den vil bringe. Samtidig vil vi også rette en stor takk til de som sitter hjemme og ivaretar hus, hjem og barn så vi kan leve ut litt av guttedrømmen med å spille musikk.

Følg Fosna-Folket på Facebook og Instagram.