Dette stedet på Fosen har hatt varmeste vinter noensinne

Ørland vil få den varmeste vinteren i sin historie. Det viser gjennomsnittstemperaturene for de tre vintermånedene.

Illustrasjonsbilde.  Foto: Meteorologisk institutt

Nyheter

Meteorologisk institutt skriver i en pressemelding at det settes rekorder for varmeste vinter i åtte fylker.

– Vi har hatt en veldig spesiell vinter. I Trøndelag har flere stasjoner satt rekord for den mildeste vinter noen gang registrert. Der er Ørland en av dem, sier Reidun Gangstø Skaland, klimaforsker ved Meteorologisk institutt, til Fosna-Folket.

Rekordene settes ved måling av gjennomsnittstemperaturen for månedene desember, januar og februar.

Over null grader

Faktisk vil det ha vært så varmt i Ørland i gjennomsnitt, at det ikke klassifiseres som vinter.

Gjennomsnittstemperaturen vil være over null grader, og en vinterdag defineres nemlig som en dag med gjennomsnittstemperatur under null grader.

– Bruker man den meteorologiske definisjonen på vinter, har det ikke vært vinter på Ørland i år, sier Gangstø Skaland.

På Gardermoen flyplass er gjennomsnittstemperaturen på nøyaktig null grader. Klimaforskeren sier at temperaturen på Ørland ligger an til å være høyere enn den.

Godt over normalen

Meteorologisk institutt informerer om at man ikke vet nøyaktig hvor høy gjennomsnittstemperaturen blir, før februar er over.

Men, alle steder som er målt har hatt så høy snittemperatur frem til nå at de vil ha den mildeste vinteren siden målingene startet.

– I gjennomsnitt har det vært mildt og rundt tre grader, så langt i februar. Det er godt over normalen som brukes. Den er målt fra 1961-90. Det er vanlig at det er mildere enn da, men det er allikevel en mild februar så langt, sier klimaforskeren.

Rekord-beregningene er gjort basert på data frem til 25. februar. De endelige tallene vil være klare 2. mars, opplyser Meteorologisk institutt.

Målingene er kun gjort på stasjoner som har vært i drift i mer enn 30 år, derfor har ikke Rissa muligheten til å komme med på statistikken.