Derfor kan det bli lyn og torden på Fosen akkurat i dag

Vakthavende meteorolog Frode Hassel ved Meteorologisk institutt forteller at det ser ut til å bli mye vind, mye nedbør og muligheter for lyn og torden på Fosen det kommende døgnet.

Illustrasjonsbilde av lyn mellom Vallersund og Nes i Ørland kommune ved en tidligere anledning.  Foto: Henning Melum

Nyheter

- Det blir bygevær jevnt over i ytre strøk. Man må litt opp i høyden for å få snø. Så lavt som Fosen stort sett ligger, kan det komme noe sludd, men det aller meste av nedbøren kommer som regn. Det vil også være sterk vind store deler av det neste døgnet. På kysten vil det være oppe i sterk kuling gjennom dagen i dag, sier statsmeteorolog Frode Hassel søndag morgen.

- Det kan gufse opp i liten storm når bygene er som verst. Så er det mulighet for lyn og torden, sier han.

Opptil 40 millimeter

Ifølge værprognosene kan det komme mellom rundt 10 og opptil rundt 40 millimeter nedbør fra søndag morgen til mandag morgen mange steder langs kysten. Det gjelder blant annet for kysten av Åfjord, Roan sentrum og Osen.

Lenger sør i Fosen, som på Ørlandet og i Indre Fosen kan det enkelte steder komme ned mot fem millimeter nedbør, eller opptil rundt 30.

- Bygeværet varer gjennom hele dagen. Det er vanskelig å si akkurat hvor bygene og nedbøren vil komme. Værtypen gjør at bygene kan komme i puljer. Bygene og vinden ser ut til å holde seg stort sett gjennom hele dagen, men det kan roe seg litt på kvelden før det kommer mer nedbør mandag morgen, sier Hassel.

Derfor lyn og torden

Meteorologen forklarer at det er stor temperaturforskjell mellom skyene og havet som gjør at det kan komme torden over Fosen i dag.

- Lufta i høyden er veldig kald. Skyene med nedbør går veldig høyt, opp mot ti tusen meters høyde. De blir veldig kalde i toppen og denne forskjellen i temperatur gjør at det blir spenningsforskjell som resulterer i lyn og torden, forklarer Frode Hassel.