Redd privatbiler på Fosen kan avsløre nasjonale hemmeligheter

Ørland flystasjon har innført egne regler for selvovervåkende biler for å unngå at kameraene på bilene kan avsløre nasjonale hemmeligheter.

Stabssjef Michael Bottenvik-Hartmann foran hovedkvarteret på Ørland flystasjon.  Foto: Jakob Ellingsen

Nyheter

Det melder NRK onsdag.

Det er generelt fotoforbud av forsvarets områder i Norge. Forsvaret har også ansvar etter Lov om nasjonal sikkerhet til å beskytte gradert informasjon.

Forsvaret selv håndterer fotoforbudet på Ørland flystasjon strengt. I fjor høst under storøvelsen Trident Juncture, sa sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Rune Jakobsen til Fosna-Folket at F-35 området på Ørlandet og sikkerhetsregimet for F-35 er det aller strengeste i hele Forsvaret.

Nå skriver NRK at Luftforsvaret vurderte et totalforbud mot Tesla-biler på Ørland flystasjoner. Frykten er at man kan avsløre sensitiv informasjon for nasjonal sikkerhet inne på flystasjonen.

Flystasjonen har ilagt andre begrensninger på hvor de ansatte får kjøre og parkere biler med kameraer, skriver NRK.

Strenge retningslinjer

Nestkommanderende på Ørland flystasjon, Michael Bottenvik-Hartmann sier til NRK at de har laget strenge retningslinjer for bilbruk med biltyper som har selvovervåkingsfunksjoner.

Ifølge NRK vil ikke Bottenvik-Hartmann gå inn på detaljer for regelverket. Han sier likevel til statskanalen at disse typen bilene ikke får bevege seg fritt innenfor portene, og at biler med den typen teknologi må parkere på spesifikke steder.

– Noen må gå et stykke til arbeidsstedet, sier Bottenvik-Hartmann til NRK.

- Misforståelser

Til NRK sier Tesla Norge at eventuelle bekymringer rundt deres selvovervåkingsfunksjon nok kan handle om misforståelser.

– Det er en valgfri funksjon som bilføreren selv må aktivere. Den eneste måten å lagre opptakene er på en USB-enhet inne i bilen. Bilføreren er selv ansvarlig for å følge lokale lover og regler, samt eventuelle restriksjoner på eiendommen, uttaler selskapet til NRK.

NRK skriver videre at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) etter planen vil legge frem et forslag til permanente regler som kan gjelde på Ørland flystasjon før jul.

NSM opplyser til statskanalen at slike regler også kan være aktuelle i andre avdelinger i Forsvaret, men neppe alle.