Kjører du slik som dette så mister du førerkortet

Kjører du med dårlig sikt og nediset frontrute kan du risikere langt verre konsekvenser enn bot og førerkortinndragelse.

Føreren av denen bilen mistet førerkortet. Bildet er fra 2016.  Foto: Politiet

Nyheter

Fra fredag har Meteorologisk institutt sendt ut gult farevarsel for snø i Nordfjord, Møre og Romsdal og Trøndelag, og da kan det kanskje være greit med en liten påminnelse om at man må sørge for å skrape og koste vinduene skikkelig før man skal ferdes langs vinterveien.

Tilstrekkelig utsyn

Men vet du egentlig hvor god sikt du må ha for at  du ikke skal bli bøtelagt for dårlig utsyn?

Vegtrafikkloven definerer det veldig enkelt og greit, forteller politibetjent Øystein Braseth i Utrykningspolitiet på Fosen.

- Man skal ha tilstrekkelig utsyn i det området vindusviskerne dekker på frontruta. I tillegg skal sidevinduene foran b-stolpen være frie for is eller snø, man må kunne se utvendige speil, sier Braseth.

- Farlig

I verste fall blir konsekvensene at man havner i en ulykke og utsetter seg selv og andre for livsfare ved å ikke ha tilstrekkelig utsyn, men du kan også vente deg ei bot på 2600 kroner dersom du ikke har sørget for dette.

- Det kan være veldig farlig sammenlagt med svart asfalt, i mørket og med dårlige lys. Det er jo veldig væravhengig, men vi ser for mye av det. Den mildeste reaksjonen fra oss er tilsnakk. Vi har også mulighet til å skrive forelegg, men blir det riktig graverende så blir det inndragelse av førerkort, sier Braseth.