Brannvesenet advarer

Desember og januar er høysesong for brannvesenet i Norge. Det gjør at du kan møte brannvesenet mange steder i Fosen den nærmeste tiden.

Feiersvenn Geir Ove Opland og Brannmester Ina Jasmin Lutdal ved Rissa Brannstasjon.  Foto: Trøndelag brann- og redningstjeneste

Nyheter

- Når det brenner er hvert sekund avgjørende. Man overlever ikke lenge i en bolig som raskt fylles opp av røyk, så man er helt avhengig av tidlig varsling for å redde seg selv og de man bor sammen med, sier Ina Jasmin Lutdal, Brannmester i Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT).

Hun ber alle om å sjekke røykvarsleren ved inngangen til de mest brannfarlige månedene i året.

Røykvarslerens dag er 1. desember. Både TBRT og Fosen brann- og redningstjeneste (FBRT) har flere aktiviteter på gang i den anledning.

Ute blant folk

Fredag 29. november står det brannmannskaper på tre kjøpesentre i Fosen. Der får de som vil gratis batteri til røykvarslerne, informasjon og møte med brannkonstabler dersom man har spørsmål.

De tre senterne som får besøk på Black friday i år er Parken kjøpesenter i Åfjord, Coop Leksvik og Libra-senteret. Norheimsenteret i Rissa får også besøk, men det skjer 2. desember.

Komme hjem til deg

Lutdal forteller at uniformerte representanter fra brannvesenet som kan legitimere seg vil foreta boligkontroller på ulike adresser i Rissa den kommende tiden.

- Til uka har vi aksjon boligbrann. Da banker vi på dørene som tilbud for å sjekke opp litt mer grundig hva man bør tenke på rundt brann i hjemmet, sier feier og brannkonstabel Roy Hovde i FBRT.

Dermed kan mange rundt på Fosen få besøk.

Fra venstre: Brannkonstabler og feiere Geir Arne Asklund og Roy Hovde i Fosen brann- og redningstjeneste på stand på Libra-senteret fredag.  Foto: Jakob Ellingsen

 

Strengere regler

Hovde står sammen med Geir Arne Asklund på stand i Libra-senteret. De forteller at de fortsatt på bolig- og hyttetilsyn på Fosen møter mange som ikke har brannvarslerne i orden. Og også flere som ikke har brannvarslere i det hele tatt.

- Ni av ti som omkommer i brann i Norge hadde ikke fungerende røykvarslere. Det er et livreddende apparat, sier Asklund.

Hovde påpeker at det i 2016 kom skjerpede krav til hvor mange røykvarslere man må ha i hjemmet.

- Før var lovkravet en i hver bolig. Nå er det en i hver etasje. De må også kunne høres godt i alle rom, sier han.

- Sjekk oftere

Hovde og Asklund understreker at man bør sjekke at brannvarslerne virker oftere enn man bytter batteri. De anbefaler en gang hver tredje måned.

Lutdal forteller at desember og januar er årets mest hektiske måneder for brannvesenet over hele landet.

- Vi trekker innendørs, fyrer i peisen, lager fet mat på komfyren, tenner lys og ikke minst: Vi drikker mer alkohol. Denne kombinasjonen er direkte brannfarlig, sier Ina Jasmin Lutdal.

FBRT og TBRT oppfordrer alle til å sjekke nettsidene deres eller roykvarslerdagen.no om man ønsker mer informasjon, eller å ta kontakt med sitt lokale brannvesen i Fosen.