Terrorsiktet gikk på Fosen folkehøgskole

Philip Manshaus (21), som nå er siktet for drap på stesøsteren (17) og forsøk på terror, gikk på Fosen folkehøgskole i skoleåret 2018-2019.

Fosen Folkehøgskole mandag morgen.  Foto: Sigrun Overland

Nyheter

Den tidligere Fosen-eleven er nå siktet for å ha gått til angrep på moskéen Al-Noor Islamic Centre i Bærum på lørdag etter at han angivelig drepte sin stesøster.

Det var TV2 som først meldte at Manshaus gikk på Fosen folkehøgskole i ni måneder fra august 2018 til mai i år.

Fosna-Folket har mandag intervjuet ledelsen ved Fosen folkehøgskole. De forteller i denne saken om hvorfor skolen ikke slo alarm etter at en elev ytret bekymring om Manshaus tidligere i år.

Involverte ikke politiet

TV2 skriver at de er kjent med at Manshaus forandret seg mye i løpet av månedene på folkehøgskolen. En elev tok blant annet kontakt med en lærer og ytret bekymring om den nå terrorsiktede 21-åringen.

Kanalen har snakket med daglig leder ved informasjonskontoret på Fosen folkehøgskole, Dorthe Birch. Hun sier til TV-kanalen at skoleledelsen ikke oppfattet at bekymringsmeldingen var av en slik karakter at skolen tok kontakt og involverte politiet eller andre utenforstående.

– Han ble oppfattet som en helt vanlig, ordinær elev. Det var ikke noe spesielt med ham, sier hun ifølge TV2.

Tydelig forslått

Mandag fant fengslingsmøtet for den draps- og terrorsiktede 21-åringen sted i Oslo tinghus. 21-åringen bar tydelig preg av basketaket mellom ham og personene som overmannet ham da han gikk inn i Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag. Basketaket skal ifølge NRK ha vart i om lag 20 minutter, før politiet kom.

Ikledd blå joggedress og med blåveiser rundt begge øyne, snudde den siktede 21-åringen seg mot publikum og smilte før retten ble satt mandag. Manshaus meddelte på forhånd at han ville samtykke til fotografering.

Før terrorangrepet lørdag la en person i Manshaus' navn ut om lag 20 bilder, som angivelig skal vise Manshaus i ulike aldre, fra han var nyfødt til i dag.

Manshaus ble mandag varetektsfengslet i fire uker.

Siktet for terror

Politiets teori mandag, er ifølge Aftenposten at Manshaus først tok livet av sin stesøster (17) på Eiksmarka. Deretter tok han stemorens bil og kjørte til moskeen på Skui, som også ligger i Bærum.

Bilen som sto parkert utenfor da politiet ankom åstedet på Skui, står registrert på siktedes stemor. Denne skal ha vært tilgjengelig for barna i familien, skriver Aftenposten.

– Jeg kan bekrefte at vi mener at han har kjørt bilen som tilhører familien. Bilen er selvfølgelig en del av etterforskningen og gjenstand for undersøkelse, sier politiinspektør og enhetsleder Grete Lien Metlid ved Oslo politidistrikt til avisen.

Politiet har bekreftet at siktelsen mot Philip Manshaus (21) etter moskéskytingen og drapet i Bærum lørdag utvides til å også omfatte en terrorhandling.

Manshaus' forsvarer, advokat Unni Fries, opplyser til NTB at 21-åringen ikke erkjenner straffskyld.

Philip Manshaus bar preg av at han ble overmannet av flere personer i bærumsmoskeen etter skytingen. Han ble i går fremstilt for varetektsfengsling i Oslo Tingrett. Manshaus forsvarer, Unni Fries (t.v).  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 

Hendelsesforløpet

NTB har gjort en oppsummering av hendelsesforløpet lørdag.

Lørdag ettermiddag klokken 16.07 meldte politiet om skyting på Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

Personen som ringte inn, snakket veldig dårlig norsk, og politiet oppfattet ikke først trusselnivået som veldig høyt.

Da politiet ankom moskeen, fikk de kontroll på én gjerningsmann. Mannen – en ung norsk statsborger tidlig i 20-årene – ble pågrepet med hjelp fra personer tilknyttet moskeen. Han er siktet for drapsforsøk for hendelsen.

To våpen ble funnet inne i moskeen, men det er foreløpig ikke bekreftet hva slags våpen det er snakk om. Politiet har bekreftet at flere skudd ble avfyrt inne i moskeen.

Ingen ble alvorlig skadd i skyteepisoden, men en mann som tilhørte moskeen ble sendt til sykehus med lettere skader.

Lørdag kveld rykket politiet ut med store styrker til en adresse på Eiksmarka i Bærum. Der fant de en ung kvinne død. Dødsfallet ble satt i sammenheng med hendelsen ved moskeen tidligere på dagen.

Mannen i 20-årene er siktet for drap på kvinnen, som ifølge politiet er stesøsteren til den siktede mannen. Mannen har hatt tilhold i boligen der kvinnen ble funnet død.

Politiet uttalte lørdag kveld at de hadde funnet flere innlegg fra gjerningsmannen på internett, og at dette vil bli undersøkt videre. De har ennå ikke oversikt over gjerningsmannens motiv.