Nødetatene til kiter som trenger hjelp

En kiter i området ved Kannaskjæret utenfor Hovde i Ørland kommune fikk lørdag ettermiddag hjelp. Nødetatene satte i gang en redningsaksjon før en lokal båt fikk kiteren i trygghet, ifølge politiet.
Nyheter

- Vi fikk inn en melding fra noen på land i området Solsiden på Hovde i Ørland kommune. De hadde observert en kiter som hadde plagdes en tid. En aksjon ble igangsatt for å hente inn mannen, forteller operasjonsleder Svein Åkervik i Trøndelag politidistrikt.

Politiet sendte ut en twittermelding lørdag ettermiddag like før klokka 17.45 der de fortalte at Hovedredningssentralen var koblet inn og nødetatene var på vei til stedet.

Endte på skjær

Redningsskøyta fra Hitra var på vei til stedet for å bistå i redningsarbeidet.

- Vi fikk melding om at kiteren hadde forlatt kiten i vannet og hadde svømt bort til og kommet seg opp på et skjær, fortelller Åkervik.

- Før redningsskøyta kom frem til stedet tok en lokal båt hånd om mannen. Han er på tur til land. Det er ingenting som tilsier at han er skadd, fortalte Åkervik klokka 18.00.

Vedkommende ble sjekket av helsepersonell på land noen minutter senere.

Vind

Operasjonslederen forteller at vinden ifølge værmeldingen blåste i nordlig rettning med en hastighet på rundt 13 knop.

- Fra kiterens posisjon er det fralandsvind ut mot havet, sier Åkervik.

Han forteller at det ser ut til at det har gått bra med kiteren. Politiet visste like etter hendelsen ikke årsaken til at kiteren hadde behov for assistanse.

- Det kan ha vært vinden, problem med utstyr eller annet. Det vet vi ikke nå, sa Åkervik.

Backup

Flere områder rundt Ørlandet har relativt stor kiteaktivitet ettersom vind og forhold gjør området egnet for bruk av vinden til å styre rundt på sjøen på brett. Enkelte kommer langveisfra hver sommer for å kite i området.

Åkervik råder alle som kiter til å ha en backup i tilfelle noe skulle skje mens man er ute i vannet.

- Det kan være greit når det er vind, sier Svein Åkervik.