Disse vrakrestene skal det bli fly av igjen

Spitfireen som krasjlandet i juni 1945 i Nordfjorden ved Råkvåg i Indre Fosen, skal atter bli flyvedyktig.

Runar Vassbotten i Norwegian Flying Aces med restene av MJ785 som krasjlandet i Nordfjorden.  Foto: Jan Erik Aarud

Nyheter

Norwegian Flying Aces på Notodden i Telemark, som forestår restaurering av gamle klassiske fly, tilbyr også turer i luftrommet.

LES OGSÅ: Denne Spitfireen krasjlandet i Fosen i 1945 – nå skal den opp på ...

MJ785

Fosna-Folket fortalte sist høst om Spitfireen med kjennetegn MJ785, hvor piloten warrant officer Stanley Victor Douglas Brown tilhørende 165 Squadron i Royal Air Force (RAF) omkom. Britiske Supermarine Spitfire tilhører historiens mest ikoniske jagerfly, og framheves av mange som en viktig årsak til at England vant luftkrigen mot Nazi-Tyskland.

Det som er samlet av flyvraket i Nordfjorden stammer fra gården Kipneset, hvor Tora Gjølgali Groven kunne vise Runar Vassbotten i Norwegian Flying Aces fram til restene.   Foto: Runar Vassbotten

 

– Mye oppmerksomhet fra flymiljøet

Det som er samlet av flyvraket i Nordfjorden stammer fra gården Kipneset, hvor Tora Gjølgali Groven kunne vise Runar Vassbotten i Norwegian Flying Aces fram til restene. Runar Vassbotten gikk ut i Fosna-Folket og etterlyste om flere visste om deler av flyet.

– Vi fikk ikke mye respons, noe som muligens var tilfeldig. Det må være mange som vet mer om dette og kan ha ting fra flyet liggende. Vi har fått mye oppmerksomhet fra flymiljøet generelt i både inn- og utland, sier Vassbotten.

Har nok?

Norwegian Flying Aces planlegger å sette i stand tre Spitfire-maskiner, deriblant det fra Fosen. Selve oppbyggingen vil skje i England, hvor man har ekspertisen for denne typen jobber.

– Har dere nok deler til at dere vil få sammen flyet fra Fosen?

– Det kan bygges et fly på det vi har og beholde identiteten, men det er alltid fordel å ha mest mulig av det originale flyet i en sånn oppbygning, mener Runar Vassbotten.