«Miljøvlogger»: - Anbefaler å plukke søppel som trim

For om lag to måneder siden opprettet Lise Olden Facebook-gruppen «Bruk mindre plast!».
Nyheter

- Jeg har alltid vært miljøbevisst, men det siste halvåret har jeg gått inn for å være miljøbevisst i alle ledd, forteller hun til Fosna-Folket.

Klimakrisen

På Facebook-gruppen kan folk få og dele tips og informasjon, og bli inspirert, sier hun.

39-åringen jobber som personlig trener og kostholdsveileder, i tillegg til å være musiker.

- Vi står ovenfor en krise som det ikke virker som folk forholder seg til. Jeg startet gruppen for å vise folk hvor enkelt det er å spare miljøet. Det verken koster mer eller går utover velværet vi er vant med. Hvis alle gjør små endringer i hjemmet, er det tonnevis av plast per år som kan unngås, mener hun.

I tillegg til fokus på plast, forteller Olden at det også snakkes om avfall generelt og viktigheten av kildesortering på Facebook-gruppen.

- Grunnen til at plast er så farlig, er at det ikke er nedbrytbart. Fortsetter vi mennesker med vårt plastforbruk, vil det være mer plast enn fisk i havet innen 2050. All plast som har blitt produsert gjennom tidene eksisterer ennå, og kun 9 prosent av plast blir resirkulert, mener Olden.

Den miljøbevisste kvinnen mener vi er i situasjonen vi er i, fordi mennesker skal ha det lettvint og behagelig.

Ifølge Olden fungerer gruppen som et forum der man får vite om alternativer til plast, og deltakere motiverer hverandre til å utgjøre en forskjell.

- Hvordan begynte miljøengasjementet ditt?

- Det begynte i det små, men en av tingene som fikk meg til å våkne, var bildene og videoene av strandede hvaler som dør av sult fordi de har fått magen full av plast, forteller hun.

Skaper engasjement

I tillegg til Facebook-gruppen, lager hun en vlogg på Youtube der hun deler tips. Motivasjonen bak engasjementet, er å nå ut til flest mulig med budskapet. Hun vil også hjelpe de som ønsker å gjøre små og store endringer.

- Gruppen skaper stort engasjement og jeg mottar daglig bilder på innboks og Snapchat, fra folk som ønsker å vise meg hvilke tiltak de har gjort. Mange mangler bare informasjon og kunnskap, mener hun.

Facebook-gruppen har nå rundt tusen medlemmer.

- Ser du noen holdningsendringer blant folk på Fosen?

- Ja, både blant fosningene jeg er tilknyttet på gruppa og ellers i livet. De har innsett hvor stor forskjell de kan gjøre, ved å velge alternativer til de produktene de vanligvis bruker. De uttrykker at tipsene de får både inspirerer og motiverer til å gjøre endringer, sier Olden.

Søppeltrim

Et noe kreativt tips, er å plukke søppel mens man trener. Olden er personlig trener, og mener det å plukke søppel er fantastisk trim.

- Det hadde vært gøy å veie søppelet alle på gruppa har plukket, og fått vite hvor mange tonn det er til sammen. Å plukke søppel som trim er bra for folkehelsa og bra for jorda vår. Jeg vil anbefale det på det varmeste, forteller hun.

- Hva er de enkleste miljøtiltakene folk kan gjøre?

- Det er mange bytter som ikke går utover økonomi eller velvære. Ta med en ryggsekk eller en gymbag når du skal handle, så slipper man plastpose. Man kan bruke termokopp i stedet for engangskopp, når man skal fylle på kaffe eller te i løpet av dagen, forteller hun.

Olden anbefaler videre å kjøpe drikkeflaske, i stedet for å kjøpe plastflaske med vann i butikken når man skal trene. Det kan, ifølge den miljøengasjerte damen, også være smart å sette seg godt inn i kildesortering. Et annet tips er å bruke såpestykke i stedet for flytende såpe, og bruke tannbørste i tre- eller bambusskaft i stedet for plastskaft, forteller den miljøengasjerte damen.