Politiet: Papir fra engangsgrill skal ha startet lyngbrannen

Politiet opplyser at det skal ha blitt grillet med engangsgrill nede i fjærasteinene, men at et papir fra grillen ble tatt av vinden og deretter antente lyngen.

Dette bildet av brannområdet ble tatt med drone torsdag morgen.  Foto: Roan kommune

Nyheter

Det er operativ leder Hallgeir Stjern ved Fosen lensmannsdistrikt som forteller dette. Opplysningene er basert på vitneforklaringen fra en person som deltok i grillingen i fjæra i Roan.

- Vindkast

En hytte og to uthus ble slukt av flammene da over 30 mål ble svidd av i den store lyngbrannen ved Stranda øst for Hongsand i Roan onsdag ettermiddag og kveld.

Politiet skrev først på Twitter at et bål i fjæra startet brannen. Nå opplyser operativ leder Stjern at det var en voksen person og noen barn som grillet i fjæra.

- Etter de opplysningene vi har, ble det grillet med engangsgrill nede i fjærasteinene. Det er et papir på innsiden av nettet i engangsgrillene, og et vindkast skal ha tatt med papiret bort i terrenget. Gress og lyng har deretter blitt antent, forklarer Stjern.

- Prøvde å slukke

Han forteller at de som grillet også skal ha gjort forebyggende handlinger for å unngå brann før ulykken skjedde. Stjern er imidlertid ikke sikker på hva det forebyggende besto i.

Han forteller også at de som grillet forsøkte å slukke brannen da lyngen ble antent.

- På grunn av vind og tørken som er, gikk det ikke lang tid før voksenpersonen måtte ta ansvar for barna som også var i fjæra, sier Stjern.

Anmeldt

Ettersom det er bålforbud i skog og utmark fra 15. april, og fjæra også betegnes som utmark, er en person rutinemessig anmeldt i saken.

- Vedkommende har stilling som mistenkt i saken, sier Stjern.

Han forteller at både teknisk og taktisk etterforskning gjenstår. Stjern vil ikke spå utfallet av saken.

- Det er opp til påtalemyndigheten å vurdere. Det er generelt bålforbud fra den 15. april. Så må påtalemyndigheten vurdere aktsomheten som er utvist opp mot straffebudet, sier Stjern.

- Lite skal til

Han påpeker at vedkommende som grillet i fjæra helt sikkert har det tøft.

- Det var selvfølgelig ikke sånn dette var tenkt. Saken viser bare hvor lite som skal til før det får veldig alvorlige konsekvenser, sier Stjern.

Han maner folk til å følge det generelle bålforbudet. På spørsmål fra Fosna-Folket svarer Stjern at han ikke vil anbefale folk å bruke engangsgrill i fjæra.

- Når det er så tørt som nå, må man være ekstra forsiktig med å bruke åpen ild. Vinden er uforutsigbar, påpeker han.

Roser frivilligheten

Stjern ønsker å berømme alle de frivillige som deltok i brannslukkingen.

- En stor heder til dem, sier han.

Stjern trekker også fram firmaet Implenia som bygger tunnel i Berfjorden like ved.

- De kastet om på det de holdt på med og hjalp brannvesenet så godt de kunne. Dette kunne tross alt blitt verre også, sier han.