Lyngbrann var helt ute av kontroll. Hytte slukt av flammene

En lyngbrann var onsdag ettermiddag og kveld helt ute av kontroll ved Straumbrua like øst for Hongsand i Roan. En hytte ble totalskadd i brannen. Flere personer ble evakuert.

Lyngbrann i Roan2

Lyngbrann i Roan

Helikopter slukker brann.

Nyheter

Politiet meldte om hendelsen på Twitter klokken 16.45.

Ifølge politiet ble det grillet med engangsgrill nede i fjærasteinene. Et papir fra grillen skal ha blitt tatt av vinden og antente lyngen.

- Vi har kontroll nå. Det er ingen åpne flammer å se lenger. En hytte med to uthus ble tatt av flammene, men ingen bolighus skal være skadet. Nå må vi drive med etterslokking. Så blir det vakthold på stedet, sa Roan-ordfører og brannmann Einar Eian (H) til Fosna-Folket klokken 19.35.

Siste klokken 19.10: - Et slukningshelikopter er i ferd med å gjøre klart utstyret under helikopteret nå. Det har foreløpig ikke tatt av, fortalte vitnet Per-Eivind Strudshavn.

Siste klokken 18.35: Brannvesenets 110-sentral sa til Fosna-Folket at det fremdeles ikke var kontroll på brannen. En hytte og noen nærliggende bygninger skal være nedbrent.

Siste klokken 17.35: Politiet meldte at brannhelikopter var rekvirert for bistand. Det var stor spredningsfare og ikke kontroll på brannen.

Siste klokken 17.30: Et vitne fortalte at en hytte sto i brann.

Hytte brant ned

Brannmannskap fra Roan var først på plass ved den store brannen i Roan onsdag. De gikk løs på flammene, men måtte gi opp å berge en hytte som ble slukt av lyngbrannen.

Roan-ordfører og brannmann Einar Eian forteller at det var et større og et mindre uthus ved hytta som også brant ned.

Brannen spredte seg raskt i det tørre terrenget og det var lenge fare for spredning til andre boliger som ligger på Stranda på nordsiden av Straumbrua som går over Kråkfjordstraumen.

Ifølge Eian klarte brannmannskapene å stanse brannen kun om lag én meter fra ytterligere en hytte.

Nær bolighus

Politiet skrev på Twitter like etter klokken 17.00 at brannvesenet hadde startet evakuering av bolighus i nærheten av brannen. Ifølge Roan-rådmann Kari Helmersen ble under ti personer evakuert.

To bolighus ligger ifølge brannmann og ordfører Eian svært nær der det brant.

- Det småulmet i terrenget ganske nær bolighusene, men det var ikke full fyr akkurat der, forteller han.

Etter hvert kom brannmannskap fra andre kommuner til stedet. Mannskapene prioriterte å sikre bebyggelsen på Stranda. Etter hvert spredte brannen seg mer innover i terrenget i retning Hestvika.

Cirka klokken 19.15 var slukkingshelikopter i lufta og fikk slukket de siste flammene. Det er anslått at 32 mål ble svidd av i brannen.

Les mer: Marianne kom kjørende hjem fra jobb da hun så svart røyk over nabolaget sitt.

- Fullt kaos

Det var svært kaotisk like etter at politiet meldte om brannen klokken 16.45.

- Det er brannmannskap fra Roan på stedet nå. De prioriterer å få slukket slik at brannen ikke sprer seg til hyttene, sa Stig Lunde ved brannvesenets 110-sentral klokken 17.00.

Like etterpå fortalte han at brannvesenet fra Åfjord straks var på plass.

- Det er fullt kaos der ennå. De springer og jobber og har nesten ikke tid til å melde tilbake til oss. Det er snakk om å sette inn helikopter i et forsøk på å slukke brannen, sa Lunde i brannvesenet klokken 17.20.

- Behov for flere folk

Per-Eivind Strudshavn var vitne til lyngbrannen og oppdaterte Fosna-Folket fortløpende om utviklingen.

- Det brenner i området som heter Stranda. Jeg står og ser bort på brannen nå, sa han klokka 17.10.

- Det er skikkelig røykutvikling, og det ser ut som det brenner nær både hytter og bolighus.  Det er spesielt tett på en hytte, fortalte Strudshavn.

- Lokalt brannvesen er på plass med en bil. Jeg regner med at mer mannskap er på vei. Det er behov for flere folk for å få slukket brannen. Det er vindtrekk i området og retningen på røyken varierer en del, sa øyenvitnet.

Like før klokken 17.30 fortalte Strudshavn at en hytte sto i brann.

- Hytta er helt nedbrent, sa han klokken 18.20.

Les mer: Ordføreren måtte bryte opp fra møtet med menighetsrådet for å kjempe mot flammene.

Vind fra sørøst

Operasjonsleder Bjørn Hangegard i Trøndelag politidistrikt sa til Fosna-Folket like før klokken 18.00 at det fremdeles ikke var kontroll på brannen.

- Den sprer seg fort og det er ikke kontroll. Det blåser en del fra sørøst, fortalte han.

Handegard opplyste også at Roan kommune hadde satt krisestab.

- Mange frivillige

Klokka 18.00 fortalte Strudshavn at det så ut som om brannmannskapene hadde klart å stoppe en del av brannen rundt hytta og bebyggelsen.

- Nå er det tre tankbiler på stedet og mange brannfolk fra Åfjord på plass. Det ser ut som de har klart å begrense en del av spredningen fra der vi står, sa han.

- De jobber i området, og det er vanskelig å se hva som skjer bak bygget. Det er mye flammer fra hytta, men det ser ut som den er totalskadd, fortalte Strudshavn.

- Det er mange frivillige som hjelper til med det de kan. Det er en sterk innsats fra de frivillige, blant annet ser det ut som en god del av de evakuerte, og andre hjelper til, fortalte vitnet.

Firmaet Implenia, som bygger tunnelene i Berfjorden, samt andre entreprenører bidro sterkt i slukkearbeidet.

Les mer: Brannen var under én meter fra hytta til Tor.

Mot Hestvika

Klokken 19.00 så det ut som brannen spredte seg mer bort fra bebyggelsen og innover mot Hestvika. Strudshavn påpekte imidlertid at det var litt vanskelig å få helt oversikt fra der han sto på sørsiden av straumen.

- Det er fortsatt mye røyk. De holder på å montere utstyret under helikopteret nå. Det ser ut som om brannmannskapene venter på helikopteret, forklarte Strudshavn i 19.00-tiden.

Klokken 19.15 opplyste han at helikopteret var i lufta.

Helikopteret skal ha slukket siste rest av flammene.

Dette bilder skal vise hytta som står i brann.  Foto: Vitne

Relaterte saker: