Nødetatene fant ikke «kritisk skadde» Geir Atle i buskene

Forrige uke hadde Stiftelsen norsk luftambulanse kurs for samarbeid mellom nødetatene tre steder på Fosen.

Geir Atle Aune i Fosen brann- og redningstjeneste er kritisk skadd pasient under øvelsen. Nødetatene fant ham ikke liggende i buskene noen meter fra sykkel og bil ved ulykkesstedet satt opp for øvelsen. Det var planlagt.   Foto: Jakob Ellingsen

Nyheter

- Øvelse, øvelse, øvelse. Vi har fått inn en melding om en trafikkulykke. Adresse Meieriveien 4, Brekstad. Nivå 1. Innringer melder om én person med skade. Evakuering langs hovedvei. Over, lyder det over nødsambandet.

Lokalt politi, brannvesen og helsepersonell har denne uka hatt samhandlingsøvelser i Åfjord, i Rissa og på Ørlandet.

- Dette er brann. Vi rykker ut på meldte oppdrag. Gjentar: Vi rykker ut.

Folksomt i meierisalen på Brekstad før nødetatene deles inn i tre grupper for å gå gjennom ulike scenarier.  Foto: Jakob Ellingsen

 

Samhandling

Over 30 personer i politi, helse og brannvesen på Ørlandet er på plass i og rundt Meieriet. Det står et stort antall ambulanser, politibiler og brannbiler på parkeringsplassen. To trafikkuhell er også klargjort i området.

- Norsk luftambulanse reiser rundt og gjennomfører kursvirksomhet i samhandling mellom de lokale nødetatene. Vi ser av erfaring at når vi øver sammen og de samme personene møter hverandre på reelle hendelser senere, så samhandler vi mye bedre, sier operativ leder Hallgeir Stjern i Fosen lensmannsdistrikt.

- Ingen hendelser er like, med ulike steder, involverte, føre, hvordan situasjonen utvikler seg og hvilken nødetat som kommer først til stedet. Arbeidsmåten er fast. Det er den vi øver på, sier Stjern.

Ruter skrapt som denne kan det fort bli alvorlige ulykker av. Det lukter bensin fra lekkasjen stelt i stand på øvingsstedet.  Foto: Jakob Ellingsen

 

Raskt på stedet

Brannvesenets første mannskap er på plass ved trafikkulykken i Meieriveien. Det lukter bensin og er tegn på lekkasje. Bilføreren er bevisst og det er en stor rose i den delvis knuste frontruta.

- Har du kjørt på noe, spør brannmannskapene på stedet.

- Jeg vet ikke. Jeg så ikke noe, sier bilføreren og viser til frontruta, som ikke er skrapt i nærheten av godt nok.

Pasienten sjekkes ut på stedet.  Foto: Jakob Ellingsen

 

Stammespråk

Etter at brannvesenet har fått oversikt på stedet, sender de en HEN SPE-melding.

Det er en strukturert melding til operasjonssentralene om hva som møter dem på stedet.

Der orienterer mannskapet om hvilken type Hendelse, den Eksakte posisjonen, Nivået på hendelsen (nivå 1 er redning, nivå 2 er en alvorlig hendelse og nivå 3 er en katastrofe), Sikkerheten for alle involverte på stedet, Pasienter og deres skadeomfang og Evakuering og hvilke flaskehalser som måtte være på stedet.

- Det er et felles stammespråk mellom sambandene som gjør at vi får formidlet mye informasjon til mange på en effektiv og strukturert måte, forklarer Stjern.

Ole Åker (til venstre) med debrief etter situasjonen med bilulykken.  Foto: Jakob Ellingsen

 

Nødetatene kommer

Politiet og helsepersonell ankommer ulykesstedet.

I HEN SPE-meldingen har brann alt orientert om situasjonen på stedet, at de har funnet én pasient og at bilføreren er ved bevissthet og forteller om smerter i korsryggen. Planen for å transportere ut pasienten er fortsatt ved bruk av hovedveien.

Politiet og helse undersøker selv ulykkesstedet. Helsepersonellet har naturlig nok et fokus på selve pasienten, men danner seg sitt eget bilde over åstedet. Politiet finner en kniv i baksetet av bilen. De registrerer den knuste frontruta og at høyre frontlykt på bilen er knust.

  Foto: Jakob Ellingsen

 

Kritisk skadd

Det ingen har oppfattet er sykkelen som ligger noen meter fra bilen, og kritisk skadde Geir Atle Aune som ligger skjult i buskene enda noen meter lenger fremme. Først lå Aune for synlig til. Han måtte flytte seg lenger bak hekken før det øvende mannskapet kom på plass.

- Det er bra vi tar dette på øvelse. Denne typen læring er effektiv. Dette kommer de til å huske, sier beredskapsleder Bernt Lein i Fosen brann- og redningstjeneste til lokalavisa før personellet kommer frem.

Deltakerne begynner debrifen etter scenariet for å diskutere hvordan samarbeidet fungerte og selve innsatsen.

- Alle blir trukket mot bilen i denne ulykken. Bildet stemmer med meldingen. Det er vanskelig, men viktig å løfte blikket for å få oversikt over hele området. Nå kan du komme frem, sier instruktør Ole Åker.

Aune kommer frem fra buskene og nødetatene på ulykkesstedet overraskes. Akkurat som planlagt.

- Jeg er kritisk skadd. Det ble kaldt å ligge her borte, sier Aune.

- Dette kommer jeg til å huske, hører lokalavisa en politibetjent si på vei til neste øvingsstasjon.

Varmepledd demonstreres under gjennomgangen av pust, blødninger og varmetap.  Foto: Jakob Ellingsen

 

Tre stasjoner

Nødetatene er delt opp i tre grupper. Inne i meieriet står en oppfrisker om det aller viktigste for å redde liv på planen.

- Tre stikkord: Frie luftveier, stans blødning og hold pasienten varm, sier instruktør Jørn Fossnes.

- Folk er redde for skader i nakke og rygg og å bevege pasientene. Man dør fort om man ikke puster. Å stanse blødning er også en livreddende faktor. Nedkjøling gjør at blødninger ikke stanser. Det gjelder både sommerstid og vinterstid i Norge, fortsetter han.

Helserutiner og utstyr demonstreres og gjennomgås.

Trues med kniv

Ny bilulykke, ny førstemelding og utrykning. Denne gangen er det helsepersonell som er først på stedet. De møtes av en bil som står på siden.

- Det er to voksne innesperret i bilen. En pasient er kritisk skadd. Den andre har en kniv, melder helsepersonellet.

Politiet opplyser at de er minst 20 minutter unna. Brann ankommer ulykkesstedet like etter meldingen.

Helse og brann prøver å snakke ned den truende personen med kniv, uten hell. De begynner med å legge en plan for hva de skal gjøre.

Den kritisk skadde personen kan ikke hjelpes ut av bilen uten å komme forbi den truende personen med kniv. Hvordan skal de få hjulpet den kritisk skadde uten å risikere egne liv og dermed ikke være i stand til å bistå en frigjort pasient uansett?

Helsepersonell kommer først til stedet der en bil har havnet på siden. De sikrer stedet og begynner sitt arbeid før brann og politi ankommer ulykesstedet.   Foto: Jakob Ellingsen

- Pyton

Scenariet avsluttes før politiet kommer til stedet.

- Hvordan ville dere løst situasjonen, spør instruktør Mattis Hamborg.

Forslag som å bruke politiskjold for å skille de to inne i bilen før man vipper bilen tilbake på hjulene, eller bruke et brannslukkingsapparat til å spraye ned knivholderen mens man sikrer pasienten luftes og vurderes.

- Det er en vrien setting. Pyton, sier politibetjent Øystein Braseth.

Politiets rutiner generelt er at man ville hatt en sikrer, en døråpner og en griper.

- Jeg er sikker på at dere ville funnet en løsning her sammen. Når man legger en plan, må den ha en høy sjanse for å lykkes. Da må man planlegge i detalj og bruke nok tid før man setter planen ut i livet. Om man ikke gjør noe, går det dårlig med den kritisk skadde pasienten, sier Hamborg.

- Nå får vi ut de to personene av bilen, så skal dere få være med på å sette en bil tilbake på hjulene under ledelse av brannvesenet.

- Så har dere prøvd det også, sier Mattis Hamborg.

Brannvesenet får med seg politi og helse på å sette bilen på hjulene igjen.  Foto: Jakob Ellingsen